Irodalom

2017.10.15. 18:26

Az Utószó vendége a József Attila- és Márai Sándor-díjas Németh Gábor volt

DUNAÚJVÁROS Sajnálatosan hosszúra sikeredett szünetjel után a múlt hét csütörtökén ismét jelentkezett az Utószó irodalmi antológia, amelynek vendége ezúttal Németh Gábor író, forgatókönyvíró volt.

Szabó Szabolcs

Németh Gáborral Gyöngyössy Csaba beszélgetett a KMI-ben

Fotó: Zsedrovits Enikő

„Mindenki írt, vagy ír, aztán valahogy abbahagyják – sajnos nem elegen” – e humoros lényeglátással kezdte pályafutásához kapcsolódó sztorizást Németh Gábor József Attila- és Márai Sándor-díjas író, akit Gyöngyössy Csaba, az Utószó állandó házigazdája vallatott a Kortárs Művészeti Intézetben.

Mint a fentiekben olvasható két rangos irodalmi elismerésből is kitűnik, Németh Gábor nem hagyta abba az írást, noha belépője nem volt épp kudarcmentes. Pedig minden remekül indult! Édesapja az akkori Népsportnál volt újságíró, a fiatal Gáborra pedig fontos szerepet osztottak, első- és másodosztályú futballmeccseken dokumentálta a szögleteket, így első nyomtatásban megjelent „írásai” a szögletarányok számai voltak. (Egy kis sporttörténeti adalék: Németh Gábor édesapja az 1970/1971-es szezonban a Dunaújvárosi Kohász edzője volt.)

A szögletek mellett természetesen az irodalom is korán elkezdte érdekelni Németh Gábort, ahogyan: fogalmazott: „Kimeríthetetlenül vonzott az irodalom szabadsága, hogy egyszerre lehet félni és nevetni. Hamar rájöttem, hogy az irodalom nem arról szól – mint a tanórákon – hogy akkor ezt csak vigyázzban állva lehet művelni.”

Kezdetben vonakodott attól, hogy írásait lapokhoz, folyóiratokhoz elküldje, aztán összeszedte bátorságát, és az irodalmi közegben akkoriban kultikusnak számító Mozgó Világhoz elküldte pár kisprózáját. Mivel visszajelzést nem érkezett, így maga ment a szerkesztőségbe, ahol némi nyomozás után sikerült megtalálni a befolyásos szerkesztőt, Alexa Károlyt, aki egy tömör gyorsértékeléssel ajándékozta meg: „Alany, állítmány – rendben, a többi azonban nem érdekes.”

Németh Gáborral Gyöngyössy Csaba beszélgetett a KMI-ben
Fotós: Zsedrovits Enikő

Németh ekkor a „soha, semmit, senkinek” elhatározással lépett ki a szerkesztőség kapuján. Nos, ebből nem lett semmi, az évtizedek alatt azonban Németh Gábor a kortárs magyar irodalom egyik meghatározó alakjává vált. Eddigi munkásságának két fontos regényét rendre kiemeli a kritika, egyik a 2004-ben megjelent Zsidó vagy? című, részben önlétrajzi regény, valamint a tavaly kiadott Egy mormota nyara című regénye.

Az Utószó vendége dramaturgként és forgatókönyvíróként is dolgozik. Legismertebb munkái között ott van a nagy közönségsikert aratott Presszó, vagy a Balra a nap nyugszik című filmek. Idén jelent meg az utóbbi tíz év kisprózáit egybegyűjtő kötete Ez nem munka címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában