a metál-underground élvonalából

2018.07.19. 14:00

Vendettáék tiszta szívű metálosok, kompromisszumok nélkül

A Rockmaraton nulladik napján minden fellépő banda kiérdemelte a nagyszínpadot, és ezzel megkapták azt a felelősséget, hogy megalapozzák a hatnapos metálkodást a szigeten.

TÓTH ALEXANDRA

A Vendetta Inc.-re lehet is ilyet bízni, hiszen ha egy fesztivál bemelegítőnapján tekintélyes mennyiségű embert tud megmozgatni egy banda, ráadásul délutáni műsoridővel, az azért valami.

Fél ötkor sokak sátra még alig állt, az első sörök le sem értek, de már ott pogóztak a Vendetta Inc. buliján. Sokan. A sikeres koncert után József Mátyással (vokál), Bartha Barnával (gitár), Nemes Nimróddal (baszszusgitár) és Salgó „Slagi” Norberttel (dob) beszélgettünk. Vendettáék ugyanis nem jelölnek ki szóvivőt, teljes delegációval fogadtak a backstage-ben.

Nemes Nimród, a Vendetta Inc. basszusgitárosa. Fotók: Hankusz Kálmán

Meséljetek kicsit magatokról! Hogy alakult meg a Vendetta Inc.?

S. N.: – Eleinte hárman voltunk, Nimród, Barna meg én. Nimródot egyébként úgy ismertem meg, hogy ugyanazokra a koncertekre jártunk. Én a Vendetta előtt a Pajszerban doboltam (Crowbar után szabadon). Aztán mi hárman úgy döntöttünk, hogy csinálni kéne valamit, hasonló volt az ízlésünk és a kedvenceink között is több közös volt, mint a Black Label Society vagy a Pantera, de amúgy a Crowbar is. Közel egy évig kerestünk énekest, aztán egy online hirdetésnek köszönhetően találtuk meg a Matyit, aki egyébként Portugáliából jött haza. Meghallgattuk, tetszett, maradt velünk.

A zenétekben gyakorlatilag nincs tiszta vokál és sokan azt hiszik, hogy a torzított ének könnyű és csak ordibálás. Megcáfolnád ezt a sztereotípiát?

J. M.: – Nem, tényleg könynyű (nevet). Viccen kívül, ezt tényleg gyakorolni kell, megtalálni a helyes technikát, amitől jól is hangzik és lehet is bírni. Én autodidakta módon tanultam meg a screamet. A legjobban a Pantera és a Lamb of God technikája tetszett, hónapokon keresztül hallgattam, próbálgattam, keresve a helyes módszert, mire sikerült azt visszahallanom, amit szerettem volna. Most a tiszta éneket tanulgatom, ehhez még azért kell egy kis idő.

József Mátyás énekes és Bartha Barna gitáros a Barba Negra nagyszínpadon

Amikor készülnek a számok, mennyire inspirálódtok tudatosan a kedvenceitekből? Vannak nagy különbségek ízlés terén?

N. N.: – Van egy közös mag, az előbb említett Pantera- BLS vonal, de ettől függetlenül mindenkinek más az ízlése, ami teljesen rendben van így. Sokfelől hozunk inspirációt, nem jó a teljesen zárt közösség, az viszont tök jó, hogy más szemszögből nézzük a zenét.

B. B.: – Én például nagyon szeretem a Children of Bodomot, a Parkway Drive-ot és a Gojirát is, mondjuk utóbbit mindannyian, 2013-ban együtt voltunk koncertjükön az A38- on. De az biztos, és ebben mind egyetérthetünk, hogy a jó zene nem műfajhoz kötött. Nem pusztán attól lesz valami jó, hogy hard rock vagy groove metal-e a műfaja.

S. N.: – Engem még sokszor le is hipsztereznek, mert tényleg nagyon sok ágazatát csípem a metálnak. Még a maraton pénteki napján fellépő The 69 eyest is szeretem, pedig elég távol áll a mi zenénktől az ő stílusuk.

Salgó Norbert már a koncert után, a backstage-ben pózol a megérdemelt meggyes sörével

Többnyire a fiatal zenekarokkal esik meg az, hogy a szaksajtó hasonlítgatja őket másokhoz, ez titeket nem zavar?

S. N.: – De, elég sokszor előfordult már velünk is ez. Beskatulyáznak minket, mondják, hogy a Vendetta Inc. a magyar Lamb of God.

N. N.: – Valóban találhatunk hasonlóságot, mondjuk a bunkó hardcore riffeket, de azért nem gondolnánk ilyen egyértelműnek a párhuzamot.

A mai bulit hogy értékeltétek? Elég sokan voltak, a nulladik naphoz képest pláne.

B. B: – Meglepődtünk, hogy ennyien voltak, és azon, hogy ilyen lelkes a közönség. Lehet amúgy kevés emberrel is jó bulit csinálni, de ez így tökéletes volt, pozitív visszajelzéseket is kaptunk.

Viszont nem ez volt az első dunaújvárosi koncertetek, reméljük, nem is az utolsó…

S. N.: – Nem, a Kaptárban már többször is felléptünk, azok is nagyon király bulik voltak!

J. M.: – Jó hely ez a Kaptár, ott mindig van ember, akkor is megállnak a színpadnál, ha nem ismernek minket, érdeklődő a közönség.

N. N.: – Szeretjük még Pécset is nagyon, de szerintem egyetérthetünk abban, hogy Dunaújváros az egyik kedvenc városunk.

A Vendetta Inc.-et legközelebb augusztus 11-én, Martfűn, a Magas Füves Part fesztiválon lehet majd meghallgatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában