50,7 év munkái

2017.10.24. 09:00

Egy élet munkája az aulában

Nemes Ferenc szobrászművész nem túl gyakran állít ki, nem „nyomulós” művész. Éppen ezért fontos a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulájában nyílt életmű-kiállítása. 

Balla Tibor

Kozák Csaba művészettörténész (balra) nyitotta meg Nemes Ferenc (jobbra) tárlatát Fotók: Ady Géza

Nemes Ferenc 1970-óta szerepel grafikáival, faszobraival, objektjeivel kiállításokon. A mai napig avantgarde művésznek számít. 1999-ben a Magyar Szobrász Társaság tagja lett, továbbá tagja a Dunaújvárosi ÚJPART Művészeti Egyesületnek, és rendszeresen szerepel a Dunaújvárosi és Fejér Megyei csoportos tárlatokon. Most 50,7 év grafikai és konceptuális munkái címmel nyílt tárlata.

Nemes Ferenc szobrászművész 50,7 év grafikai és konceptuális munkái című kiállítását Kozák Csaba művészeti író nyitotta meg a Bartók aulájában. Amikor a művészt a kurátor, Rohonczi ROHO István megkérdezte, milyen műsor – vers, muzsika, tánc – legyen a megnyitón, azt a választ kapta: Gusztáv fűrészel. Így aztán a megnyitóbeszéd után rajzfilmen kuncoghatott, kacaghatott a közönség.Kozák Csaba művészettörténész Nemes munkásságának jó ismerője így fogalmazott: Nemes Ferenc kiállításait már többször megnyithattam, írhattam is róla, és azt hittem, már nem tud meglepetést okozni. Alulinformáltságom viszont örömet okozott. „Tudtam, hogy kerültek ki keze közül grafikák, festmények, szobrok, installációk, ám keretbe zárt verbális üzeneteit nem ismertem.” A kiállítás címe találó, pontosan datálja, dokumentálja, hogy a kiállított munkák első darabjának létrejöttét.

Kozák Csaba művészettörténész (balra) nyitotta meg Nemes Ferenc (jobbra) tárlatát
Fotók: Ady Géza

A művész édesapja, műbútorasztalos volt Dunaföldváron. A fiú apja nyomdokába lépett, faipari technikumot végzett Budapesten. Állami ösztöndíjasként Leningrádban az Erdészeti Akadémián tanult, diplomázott. Stúdiója, műterme Dunaföldváron van a szülői házban. 1973-tól Dunaújvárosban lakik.

Sokan furcsállják a matematikai szabályosságú, repetitív motívumokat

Szakmájából adódóan a rétegművészet, a „minimal-art” híve, különleges megoldásokkal. 1968-ban készítette el első interferencia, fénymetszet, plasztikus reliefjeit, geometriai absztrakcióit, konstruktivista grafikáit. 1970-óta szerepel grafikáival, faszobraival, objektjeivel kiállításokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában