Ebben a formában véget ért

2018.04.23. 08:30

Nagy sikerrel zárult a Jézus élete festménykiállítás-sorozat

Az elmúlt héten már a Pesti Vigadóban is bezárt a Jézus élete című festménykiállítás-sorozat, amelynek egyik alkotója tábori csaba (nevét kérésére kisbetűvel írjuk) festőművész.

Balogh Tamás

Dunaújvárosban a Bartók aulájában kapott helyet év elején a tárlat.

Fotó: Ady Géza

Legutolsó helyszínként méltóképpen a Pesti Vigadót választották, ahol amellett, hogy Aknay János, ef Zámbó István és tábori csaba festményei láthatók, a sorozathoz kapcsolódó gyermekrajzpályázat legjobbjait is kiállították. Matula Péter műgyűjtő kifejezett felkérésére alkottak a művészek, lényegében 21 újtestamentumi történet megörökítésére kaptak megbízást. Ebből a dunaújvárosi tábori csaba teljesítette az összeset, vászonra vitte mind a 21 történetet, ráadásul a négyzetes vásznakból egy hatalmas keresztet formált a kiállításokon. Aknay János 12, ef Zámbó István 17 képet festett meg.

A sorozathoz kapcsolódó gyermekrajzpályázatok eredményeként mintegy 8 ezer gyermekrajzot nézett át és értékelt a zsűri. Az országos eseménysorozat végén Budapesten az ünnepélyes zárókiállításon a különböző helyszínek díjnyertes gyermekmunkáit – így a dunaújvárosiakat is – bemutatták a nagyközönségnek. A zárótárlatról az Új Művészet című szakmai lapban Andor Anna írt értekezést a kortárs művészet és a szakralitás kapcsolatáról szólva, alapos leírást adva a három alkotó eltérő megközelítéseiről.

Dunaújvárosban a Bartók aulájában kapott helyet év elején a tárlat.
Fotós: Ady Géza

A monstre tárlatsorozat záróakkordjára egy könyv is napvilágot látott Jézus élete címmel, amelynek előszavát Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház elnöke, bevezetőjét Szabó Attila művészettörténész-tanár, lelkész írta. A 168 oldalas kötetben Vámosi Katalin művészettörténész-muzeológus, Nátyi Róbert művészettörténész, főiskolai docens és Péntek Imre költő, kritikus, újságíró ismerteti az alkotók életpályáját, az egyes alkotások elemzését képekkel gazdagon illusztrálva.

Mindemellett az igényes kiállítású könyvben elolvasható, hogy a felkérésben Jézus életének mely történései szerepeltek, bemutatják a vándorkiállítás összes helyszínét és időpontját, képfelvételeket adnak közre A Jézus élete kiállításról – a megnyitókról, a gyerekrajzokról, az impozáns helyszínekről, a tömegről, a rajzpályázatok eredményhirdetéseiről, a Biblia témahétről –, s emellett életképeket is mutatnak.

Matula Péter műgyűjtő, mecénás
Fotós: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Pesti Vigadóban a megnyitón – amelyen hozzávetőleg 300-an vettek részt – a festőművészek műveiről készült könyvet P. Szabó Ernő művészettörténész ajánlotta a vendégek figyelmébe. A létezése alatt mindösszesen 27 helyszínt végigjárt tárlat ötletgazdája, mozgatórugója és nem utolsósorban mecénása az ugyancsak Dunaújvároshoz ezer szállal kötődő, Svédországban letelepedett Matula Péter volt, akitől megtudtuk, bár elhatározta, hogy a sorozat véget ér, már a Vigadó-beli megnyitó után is érkeztek újabb megkeresések.

Ebben a formában nem kívánja továbbvinni, de egyrészt mélyen érintette, ahogyan a gyermekek a rajzpályázaton foglalkoztak a témával, örültek a kiállított műveknek, másrészt továbbra is fontosnak tartja, hogy Jézust megismertesse az emberekkel, akár a Biblián keresztül, akár rajzpályázatokon keresztül. A kötetet szeretné eljuttatni múzeumokba, kiállítótermekbe, könyvtárakba, iskolákba, olyan helyekre, ahol sokan megfordulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában