Végletes jelenléten

2017.10.18. 20:22

Az alkotások születésének hátterét mutatták meg!

Utolsó alkalommal tartott tárlatvezetést a hét elején Brückner János: Extreme Presence / Végletes jelenlét című kiállításán a tárlat kurátora, Bencze Péter a Kortárs Művészeti Intézetben.

Balla Tibor

Bencze Péter, a kiállítás kurátora jó ismerője Brückner János munkásságának Fotó: KMI

Bencze Péter, a kiállítás kurátora jól ismeri nemcsak Brückner János munkásságát, hanem magát az alkotót is. A tárlatról beszélve visszatekerte az idő kerekét egészen 2014-ig, amikor az előkészületek megkezdődtek. Igaz, az aktív munka úgy másfél évvel ezelőtt kezdődött meg.

Az alkotó egy rezidencia programon vett részt évekkel korábban, aminek az eredménye egy számítógépes program volt. Brückner felelevenített egy régi játékot, egy színezőt, ahol minden egyes mezőben egy-egy számot találunk. Minden számhoz egy szín tartozik, ez alapján lehet a fekete-fehér négyzetrácsból kevéske munkával színes képeket varázsolni. Ennek analógiájára készült az Uitz Teremben látható tárlat anyaga. Az intézettel kapcsolatban álló csoportokat arra kérték, hogy küldjenek be egy jellemző fényképfelvételt magukról, amit aztán egymásnak be is számoztak. A teremben azért a művész néhány saját alkotása is látható. A kisteremben erősen személyes jellegű munkák találhatók, amelyeknek motivációját édesanyja halála adta. Itt három videó is közelebb visz az alkotóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában