felfedezni az addig ismeretlent

2018.08.15. 14:00

Hét kiváló képzőművész tárlata a Kortárs Művészeti Intézetben

Tavaly nyáron hét művész, akkor hét hölgy nyitott hasonló kiállítást, akkor minden alkotó műve egy napot kapott a KMI kiállítótermében, most viszont egy időben állít ki az idén kiválasztott hét veterán művész úr.

Tóth Alexandra

Az ÚjPart egyesület hét legidősebb tagja kapott lehetőséget arra, hogy megmutassa művészetének egy rendhagyó oldalát. Pontosabban egy kivétellel, ugyanis megtudtuk, hogy Várnai Gyula lemondott „veterán posztjáról” Éri Jenő javára, mondván, hogy neki számos bemutatkozási lehetősége volt már, és szívesen átadja helyét Jenőnek.

7ség

A 2004-ben alakult ÚjPart Egyesület a dunaújvárosi képző- és iparművészek közössége, ami az évek során kiválóan egyesíti a város kiemelkedő alkotóit, függetlenül az akár eltérő vallási, világnézeti vagy társadalmi nézeteiktől. A rendezvényt Kelemen Marián Éva nyitotta meg, aki maga is újpartos festő.

 

Éva bemutatta a hét alkotót, valamint több szempontból körülírta azt, mi mindent is jelenthet a név­adó 7ség szó. Az alkotás valamennyi folyamatának része lehet a kételkedés, kiváltképpen akkor, ha a művész saját területén belül valami olyan felé próbál nyitni, ami számára is újdonság, egy addig felfedezetlen terület.

Az alkotásokról

Valamennyi művész esetén ilyen alkotásokat is láthatunk, példának okáért Rohonczy „ROHO” István szobrainál, amelyek ez alkalommal figurális alkotások, holott ROHO alapvetően szívesen dolgozik geometriai alakzatokkal. Ifj. Koffán Károly esetében pont fordított a helyzet, ő most már a háromdimenziós grafika felé tendál művészetével, erre a kiállításra viszont korai grafikái közül válogatott néhányat. Láthatjuk, hogyan készít kemény, nehéz fémből könnyed hatású plasztikákat ezzel is ellentétet feszítve a produktum és az anyag között Ihász János, és Móder Rezső is valami egészen szokatlant mutat lírai grafikáival. Valamilyen szempontból minden művész alkotása problematikus, vagy azzal, ahogy készül, vagy azzal, amit mond, vagy azzal, ahogy készítője viszonyul hozzá. Éri Jenő, Feltóti Sándor, Ihász János, Kiss Ervin Gábor, ifj. Koffán Károly, Móder Rezső és ROHO műveit augusztus 18-ig nézhetik meg a KMI-ben. Érdemes időt szánni rájuk.

Vezető képünket Hankusz Kálmán / DH készítette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában