Egy hiánypótló kiállítás

2017.09.19. 19:58

Galla Endre eddig soha nem látott munkáiból nyílik tárlat a Bartók aulában

DUNAÚJVÁROS Komoly hely- és kultúrtörténeti értékekkel is bír a Bartók aula galériájának csütörtökön nyíló őszi szezonnyitó kiállítása, amely a Dunapenteléhez számos szállal kötődő neves festőművész, Galla Endre eddig rejtve maradt munkáit is felvonultatja.

Szabó Szabolcs

Pálinkás Bertalan Galla Endre egyik alkotásával

Fotó: Zsedrovits Enikő

Pálinkás Bertalan a Fejér megyéhez kötődő neves alkotók névsorát böngészte a világhálón, amikor rábukkant Galla Endrére, aki a múlt század ’30-as éveiben vált elismert festővé a fővárosban, 1897 nyarán Dunapentelén született és ott is élt egészen16 éves koráig. – Helytörténeti szempontból idősebb Galla Endre nevét is érdemes megemlítenünk, aki 18 éven át volt iskolaigazgató Pentelén, és nagyon komoly közéleti tevékenységet is végzett, munkáját a település többször is elismerte. Az ifjabb Galla Endre tehát Dunapentelén nőtt fel, majd a család felköltözött Újpestre – említ részleteket a Galla család történetéből Pálinkás Bertalan, aki két éve kezdett kutatómunkába Rohonczi ROHO István képzőművész segítségével. A forrás- és adatgyűjtés során sikerült eljutniuk a Galla örökség kezelőjéhez, a festő unokájához Gergely Andreához, és módjuk volt áttekinteni a tekintélyes hagyatékból 260 darab alkotást, amelyből több harminc látható is lesz a szeptember 21-én, azaz holnap a Bartók színház aulájában 17 órakor nyíló kiállításon. Külön érdekessége lesz a tárlatnak, hogy a kiállított munkák jelentős többsége eddig rejtve maradt a művészetkedvelő közönség és a szakma előtt is.

A már említett kiállításmegnyitón a Pentele Baráti Kör képviseletében Pálinkás Bertalan és Kaizler Gitta mutatja be a művész életútját és a legfontosabb helytörténeti vonatkozásokat.

Pálinkás Bertalan Galla Endre egyik alkotásával
Fotós: Zsedrovits Enikő

A tárlatot Őze Áron, a házigazda teátrum igazgatója ajánlja majd a közönség figyelmébe, A megnyitón közreműködnek: Pálinkás Eszter (fuvola), Tótin Szilvia (fuvola) és Tótin Katalin (zongora).

 

120 ÉVE SZÜLETETT

Galla Endre festőművész 1897. június 28-án született Dunapentele és 1971. november 15-én hunyt el Újpesten.

1916-1923 között Csók István tanítványa volt a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. Újpesten élt és alkotott, itt dolgozott gimnáziumi rajztanárként is.

Művei 1924-től szerepeltek tárlatokon. Festészete a nagybányai hagyományokban gyökerezett. Több tankönyvet és tanári segédkönyvet is szerkesztett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában