Téli Színház

2017.12.11. 09:00

A Képzelt beteg Dunaföldváron

Bár csaknem három és fél évszázaddal ezelőtt született Moliére Képzelt beteg című vígjátéka, a dunaföldvári Téli Színház második előadásának nézői nem érezték avíttnak. Sokat nevettek, jól szórakoztak a Zenthe Ferenc Színház előadásán.

L. Mészáros Irma

Argan szerepében Koltai Róbert hitelesen alakította az önző beteget

Fotó: Zsedrovits Enikő

A színházterembe lépőket nyitott színpad fogadja. Az arányosan osztott tér egyszerre utal valamiféle jómódra, de lepukkantságra is, hiszen a háttérben egy – látszólag oda nem illő – óriási tömlő. A szürke színt csak az előtérben álló karosszék vörösesbarna mintás ülése töri meg. Mellette egy asztalkán rengeteg üvegcse. A darab kezdetekor a patikustól kapott hosszú számlát tanulmányozza Argan (Koltai Róbert), a párizsi idős úr. Mindez kijelöli a főszereplő helyzetét, jellemét, helyét a térben és a darab világában.

Argan szerepére tökéletes választás volt Koltai Róbert. A Jászai-díjas érdemes művész hitelesen alakította a folyton önmaga betegségével foglalkozó, önző, agresszív családapa szerepét, aki hiszékenységből és butaságból lesz képzelt beteg. Már-már mániákusan csak az orvosnak, a patikusnak, no meg a fiatal feleségének (Pünkösdi Mónika) hisz. Még a lányát, Angyalkát (Házi Anita) is azért akarja férjhez adni Purgo doktor bugyuta fiához (Gyuriska János), mert így egy orvosatyafisággal kerülne rokonságba, tehát neki előnye származna belőle. A lánya boldogsága nem fontos számára. Nem hallgat senkire, nem hisz se öccsének (Albert Péter), se a szókimondó, józan gondolkodású szolgálónak (Bozó Andrea). Jellegzetes moliere-i cselvetésekre, kis csalásokra van szükség, illetve arra, hogy Argan saját fülével győződjék meg arról, második felesége bűbájosságát a vagyonszerzés motiválja. Koltai játéka természetes, figurája hiteles. Néha egy-egy tragikus elem ugyan vegyül a darabba, de az előadásban mintha ez kicsit elsikkadna. Nem sajnáljuk Argant betegségében, nem érzünk részvétet. Argan a helyzetből nem tanul. Nem úgy fordul jóra a komédia cselekménye, hogy Argan józan észre tér, hanem úgy, hogy a képzelt betegből képzelt orvos lesz. Elhiszi, hogy az orvosi tudás a ruházattal és a kellékekkel belészáll. Butaságból eredő mániájából tehát nem gyógyul ki, csak külső formát vált.

Argan szerepében Koltai Róbert hitelesen alakította az önző beteget

A cél elérése, a fiatalok boldogsága érdekében – Argant kivéve – mindenkinek alakoskodnia kell a darabban, s ez tán az alakításokat megnehezíti. De a jellemek többsége jól kirajzolódik, a színészek hatásosan jelenítik meg a jellemekben és az apró helyzetekben rejlő komikumot. Susán Ferenc rendező nem akarta aktualizálni, átírni a francia klasszicista drámát. Szórakoztató estét akart nyújtani a nézőknek.

Egy igazi remekmű fölött nem jár el az idő – szokták mondani. Az európai drámaművészet egyik legnagyobb alkotójának, Moliére-nek a vígjátékai ilyenek. Rendszeresen szerepelnek a magyar színházak repertoárjában. A Képzelt beteget jelenleg is játsszák több budapesti és vidéki társulatban. Ehhez az időtlenséghez nyilván hozzájárult az alkotó tehetsége, s az is, hogy komédiáiban olyan emberi jellemvonásokat tesz komikussá, amelyek nem csak saját korában voltak tapasztalhatók. Moliére ugyanis kifigurázza az emberi természet tökéletlenségeit. Darabjainak színházi előadásain jókat nevetünk, s tán észre sem vesszük, hogy önmagunkon is nevetünk. Sokszor a ma embere is csak a másikban látja meg az emberi hibákat (például a kapzsiságot, a hiszékenységet, elvakultságot vagy a képmutatást). Moliére darabjaiban olyan figurák állnak a középpontban, akik eltérnek az egészséges, józan embertípustól, akik valamiben átléptek egy határt. S bizony ilyen emberek manapság is akadnak.

A darabban tetten érhetők a jellegzetes moliere-i cselvetések
Fotós: Zsedrovits Enikő

A Képzelt beteg vígjátékhoz a színháztörténetben egy tragédia is kapcsolódik. Az 1763. február 17-i bemutatón az Argant alakító Moliére az előadás közben rosszul lett, de végigjátszotta az estét. A függöny legördült, Moliére összeesett. Már nem tért magához. Ő nem képzelt beteg volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában