Ady-napok

2017.11.22. 19:27

„Ő az, aki Atlasz módjára megfordította hátán a régi magyar világot...”

140 éve született Ady Endre, akit Pilinszky János a legjelentősebb modern magyar költőként jellemzett. A költőről, pályafutásáról, kultuszáról is hallhattunk tegnap az Ady-napok programsorozat első fejezetében.

Szabó Szabolcs

Ady napok Fotó: Zsedrovits Enikõ

„A szuverén óriás, „a politikai költő”, „a magyar irodalmi trón pozőre” – számtalan jelzővel, jellemzéssel méltatták, vagy éppen ítéltek meg és el a magyar irodalom egyik, már életében is kultuszt teremtő költőjét, Ady Endrét, aki 140 éve, 1877. november 22-én született. Adyra és szerteágazó munkásságára szerdán kezdődött háromnapos programsorozattal emlékeznek Dunaújvárosban.

 

A József Attila Könyvtár, a Széchenyi gimnázium és a Bartók színház szervezésében életre hívott Ady-napok programsorozat szerdán a gimnáziumban, az intézmény egykori diákja, Rábavölgyi Tamás színész által vezetett drámapedagógiai előadással kezdődött, majd Szücsné dr. Harkó Enikő bemutatóórájával folytatódott. Délután már a József Attila Könyvtárba várták az érdeklődőket, itt előbb A legjelentősebb modern magyar költő – az Ady-líra korszerűségéről és korhoz kötöttségéről címmel tartott előadást Mekis D. János tanszékvezető egyetemi docens, majd Szántai Lajos művelődéstörténész Ady Endre fényben és árnyékban című élvezetes előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

A József Attila Könyvtárban Mekis D. János egyetemi docens a költő lírájának korszerűségéről is beszélt Fotó: Zsedrovits Enikõ

E két program között nyitották meg a könyvtár folyósógalériájában a „Tervezd meg saját Ady-köteted” címmel kiírt könyvillusztráció pályázatra érkezett alkotásokat felvonultató kiállítást, amelynek keretében a legjobb pályamunkákat is díjazta a Rohonczi ROHO István vezette zsűri. A pályázat díjazottjai: Sárvári Krisztina Éva, Takáts Lívia, Borsos Boglárka, az Igazgyöngy művészeti iskola diákjai. Különdíjasok: Türk Anna és Madácsi Dénes. Az Ady-napok csütörtök reggel 9 órától országos versmondó-versennyel folytatódik a Bartók színházban.

Szintén előadást tartott dr. Szántai Lajos professzor is, Ady Endre fényben és árnyékban címmel

(A címben található idézet Pilinszky Jánostól származik, egy 1969-ben megjelent, Vallomás Adyról című írásában olvasható – a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában