2024.09.14. 14:00
Tökös étel kerülhet a vasárnapi asztalra
Bár az időjárás nem túl kegyes a Tökfesztiválon résztvevőkhöz, hiszen az esős, borongós, szeles idő sokaknak szegi a kedvét. Aki ma kilátogat a fesztiválra, tökös finomságokat is kóstolhat. Aki holnap már otthon marad, javasoljuk folytassa egy jó ebéddel ezt a tökös hétvégét. Javasoljuk: süssön tárkonyos töltött tököt a Mindmegette receptje alapján.
Forrás: mindmegette.hu
A hirtelen jött hidegben nagyon jólesik az embernek egy jó meleg leves. Ajánlhatunk sütőtökkrémlevest, hogy átmelegedjenek, második fogásként pedig tárkonyos töltött tököt. Mindkettő nagyon finom. De akár tökös desszertben is gondolkodhatunk.
A sütőben sütött főétel hozzávalói:
- . 1 ek vöröshagyma
- 3 ek olívaolaj
- 40 dkg darált hús
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 marék rizs
- 2 tk szárított tárkony
- 1 db tök
- 4 dl főzőtejszín
Elkészítése:
A vöröshagymát meghámozzuk, apróra kockázzuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve megpirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint.
Közben kifőzzük a rizst a csomagoláson található útmutatás szerint. Összekeverjük a hússal, valamint a tárkony felével.
A tököt alaposan megmossuk, hosszában félbevágjuk, és kikaparjuk a magjait. Megtöltjük a húsos rizzsel. Kikenünk olívaolajjal egy akkora tűzálló tálat, amiben elfér a tök, majd az aljára simítjuk a megmaradt rizses húst, és ráhelyezzük a megtöltött tököket a vágott felükkel felfelé.
Összekeverjük a tejszínt a maradék tárkonnyal, némi sóval és borssal, hozzáadunk kb. 50 ml vizet, és meglocsoljuk vele a sütőforma tartalmát. Meglocsoljuk 1-2 ek olívaolajjal a tökök tetejét.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt, vagy amíg a tök megpuhul, készre sütjük. Darabokra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!