Jubiláló Munkácsy-díjas képzőművész

2024.06.14. 07:00

Isten éltesse Móder Rezsőt a 70. születésnapja alkalmából!

Médiaművész, mobilszobrász, szobrász, zeneszerző, festőművész, grafikusművész, akcióművész, verskészítő – így sorolták a Munkácsy-díjas Móder Rezső sokoldalúságát még 2011-ben, amikor is átvehette a Dunaújvárosért Díjat.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ahogy azt a méltatásban írták, Móder Rezső 1954. június 14-én született Budapesten. Iskoláit Dunaújvárosban végezte. Eredeti szakmája villanyszerelő, a Dunai Vasműben volt villanyszerelő elektrikus. 1967-től tagja volt a Munkácsy Mihály Képzőművészeti Körnek, ahol Cyránski Mária és ifjabb Koffán Károly vezetésével festeni tanult. 1975-ben a Dunai Vasmű ösztöndíjasaként vették fel a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1982-ben festő, valamint sokszorosított grafika szakon diplomázott. Mesterei Gerzson Pál és Sarkanytu Simon voltak.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

1983-ban Pats Józseffel megalakítja a Képzőkört. 1987-ben készült el első zenélő-mobil acélszobra. 1989-től hét fajta kortárs művészeti fesztivál egyik fő szervezője és kitalálója. 1993-tól a Fény - Hang - Szín - Tér Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Fesztivál és az Instrumentum mobilfesztiválok művészeti vezetője. 1997-ben dr. Sipos Jánossal megalapítja a Dunaújvárosi Művészeti Egyesületet.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

1996-ban adták át a közönségnek a Móder Rezső Zenélő Szoborpark Múzeumot, amelynek alapítója és működtetője, és ahol évente több bemutatót, nyitott órát tartott óvodásoknak, főiskolásoknak egyaránt. Ez a Kultúr közben található szoborkert már nem látogatható.

Rezső tudományos értékű legfőbb munkája: az ötdimenziós művészet létrehozása és bejelentése a világ előtt. Gyűjteménye a közoktatás szerves része. Művészetét 1990-től tanítják az egyetemeken, főiskolákon.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

1980 óta állít ki, szinte minden fontos hazai országos és nemzetközi kiállításon, művészeti fesztiválon szerepelnek művei: grafikák, kollázsok, festmények, képversek, fa- és acélszobrok, fémzeneművek. Külföldi nemzetközi biennálékon, kiállításokon eddig több mint százszor állították ki munkáit.

Dr. Beke Lászlót, a Műcsarnok volt főigazgatóját, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézet korábbi igazgatóját is idézték a méltatásban, aki jellemzésében remekül összefoglalta Rezsőt és művészi ábrázolásmódját: „Művészetében lokálpatrióta: a Kozmosz tanulmányozása mellett Pentelét, Dunaújvárost, az itt élő embereket ábrázolja, dolgozza fel szívvel-lélekkel. Móder: jelenség, bárhol is van, Dunaújvárost, a dunaújvárosi vasgyárat, a Dunát képviseli, hirdeti … kiváló művészetével megszállottan Dunaújvárost népszerűsíti … ízig-vérig idevaló, köztünk élő, és értünk hangoskodó művész. Grafikusként, festőként, szobrászként, performerként, zeneszerzőként, előadóként, pedagógusként 4-5 személy alkotói tevékenységét végzi egyszemélyben. Olyan értékrendet képvisel, amely nem ismer szabályokat, konokul önnön elveit követi. Művészete egyértelműen utal arra, hogy ismeri és érti az avantgarde példaképek munkáit, de az elődök hagyományát elemeire szedi és új konstellációba dolgozza fel azt, így teremt egyedi és összetéveszthetetlen művészetet, móderi formavilágot”.

Fotó: Laczkó Izabella

A 2019-es esztendő egy szomorú töréspont volt Rezső életében, mert a súlyos egészségügyi problémák alkotói tevékenységére is hatással voltak. A felépülése nem volt teljes, ugyanis a jobb kezével még nem bírt művészi munkát végezni. Ekkor érkeztek a helyi művésztársak Rohonczi Istvánnal az élen, és egy olyan projektbe kezdtek, amellyel tulajdonképpen ők helyettesítették Rezső kezeit. A kezdeményezésük előzménye az, hogy 2019 végén a városvezetés kivágatta a Vasmű úti platánsort. Ez a faanyag szolgált alapjául a Sándor Frigyes Zeneiskola előtti park köztéri alkotásához: Rezső tervei alapján Rohonczi István, Molnár János, Nemes Ferenc és Nyitrai Mihály képzőművészek készítették el a három elemből álló, Jel névre keresztelt szoborcsoportot (2020. október 1-jén, a zene világnapján avatták fel). Aztán 2021 júniusára az ikonikus platánsor emlékére, egyfajta mementóként további egy alkotást készítettek, amely az Őspatika előtt kapott helyet: Rezső terveit Nemes Ferenc formázta meg. 

Fotó: Laczkó Izabella

Még ebben a hónapban Lebegő ellenállások címmel egy átfogó retrospektív kiállítása nyílt meg a Kortárs Művészeti Intézetben, amely a Móder-univerzum legjavából állt össze. 

Ezután is számos helyi és térségi művészi seregszemléjén láthatta műveit a nagyközönség, és örömteli, hogy már új képeket is készít. 

 

 

2022 júliusában a XI. Groteszk Triennálén a 2020-ban készült Tudományos kép című alkotása is helyet kapott a Műcsarnokban. A 2023-as Skicc Művészeti Egyesület alkotótáborában is részt vett, és a bemutató tárlatukon szintén láthattunk két új Móder-alkotást. 

 

Rezső éppen a mai napon, június 14-én tölti be 70. életévét! Szerkesztőségünk nevében ezúton is boldog születésnapot kívánunk neki, és további erőt, egészséget művészi munkásságához!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában