Interaktív élmény korabeli ruhákkal és ritka tárgyakkal

2024.06.20. 13:00

Erzsébet királyné életre kel: Kordásné Szász Melinda különleges előadása Kisapostagon

Duol.hu

Különleges előadásra látogathatnak el az érdeklődők Kisapostagra, ahol Kordásné Szász Melinda középiskolai tanár és gyűjtő tart előadást Sisi, vagyis Erzsébet királyné életéről. Melinda nem hagyományos módon mutatja be a híres történelmi személyiséget; korabeli ruhákban lép fel, és gyűjteményéből is bemutat néhány érdekes darabot, ezzel igazi élményt nyújtva a hallgatóságnak. Az esemény június 21-én, 16 órakor lesz az önkormányzat kultúrtermében.

Kordásné Szász Melinda az előadás kapcsán megosztotta, hogy gyerekkora óta foglalkozik Erzsébet királynéval. Az érdeklődése 1997-ben, Diana hercegnő halála után irányult Sisi felé, amikor több párhuzamot is vontak a két híres személyiség között. Elolvasta Krúdy Gyula "Erzsébet királyné" című könyvét, és ezután mindent tudni akart róla. Kezdetben újságcikkeket és könyveket gyűjtött, később pedig korabeli dokumentumokat is.

Az előadásokra való felkészülés során Melinda mindig figyelembe veszi a legújabb könyveket és forrásokat, és külföldi oldalakon is bővíti ismereteit. Gyakran készít ajánlókat a Facebook oldalára, és egyre többször kap felkéréseket ilyen jellegű munkára is. Például egy mozi nemrégiben arra kérte, hogy készítsen tíz posztot az igazi királynéról, amit sikeresen teljesített. Készített két videót a bécsi Kollégium Hungaricum számára is, egyik gyermekek, másik felnőttek részére Sisi karácsonyairól. Tavaly nyáron pedig a francia köztévé forgatott vele, mint hazai gyűjtővel.

Melinda utazásai során felkeresi azokat a helyeket, kastélyokat, szobrokat, emlékhelyeket, ahol Sisi és családja járt. Minden évben egyszer férjével egy nagy utazásra indulnak, és az ilyen utak hatása hosszan kitart a mindennapjaikban. Idén Franciaország lesz az úti céljuk.

Az Erzsébet királyné életének tanulmányozásához használt alapvető forrás Melinda számára Brigitte Hamann "Erzsébet királyné" című könyve. Az évek során nagy tudásra tett szert, amit folyamatosan kamatoztat, de a tanulás sosem áll meg. Tanári munkája során is ezt a szemléletet vallja.

Melinda kedvenc története Erzsébet királynéról az, amikor saját kezével készített szilvásgombócot férjének. Előadásai során modern, hordható korhű jelmezeket visel, amelyek könnyebben viselhetők, mint a 19. századi ruhák. Ruhatárát gyakran cseréli és kombinálja, több darabot személyre szabottan készíttetett, de kölcsönzőből is szerzett be és alakított át ruhákat.

Gyűjteménye gyerekkora óta gyarapszik. Ma már gyakran találják meg őt a tárgyak, hagyatékból vagy postán keresztül kap újabb darabokat. Az előadások során különleges tárgyakat, például legyezőket, érméket, régi napernyőket mutat be, amelyek változatossá teszik az előadásokat.

Az előadások legfőbb üzenete a történelem és a történelmi személyiségek tisztelete. Melinda célja, hogy átadja azt a szenvedélyt, amely őt is több élethelyzetben továbblendítette. Az előadások során interaktív, lendületes tanári attitűdöt alkalmaz, ami fenntartja a közönség érdeklődését. A különböző korosztályok mindig pozitív visszajelzéseket adnak, és az előadások végén vastaps várja.

Melinda úgy véli, hogy Erzsébet királyné élete és személyisége ma is hatással van a világra. A királyné kivételesen szép, tehetséges és okos nő volt, és ha nem őt vette volna feleségül Ferenc József, a magyarok szegényebbek lennének egy páratlan királynéval. Az előadások során az igazi nőt, családanyát és feleséget is bemutatja, hogy a közönség teljes képet kapjon Sisiről.

Az előadások szervezése és lebonyolítása során Melinda nem érzi kihívásnak a feladatot. A közönség tisztelete és szeretete mindig erőt ad neki, és amikor elkezdi az első mondatokat, átlényegül. Az előadások során felszabaduló energiákból mindenki vihet magával egy szeletet a hétköznapi életébe. A kisapostagi előadásra mindenkit szeretettel várnak, és biztosan emlékezetes élményben lesz részük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában