Könyvajánló

2023.05.30. 09:00

Tudatlan szülők – áruló az okos lány?

A könyvkiadók közelmúltban megjelent újdonságaiból, illetve független könyveladási adatok alapján összeállított sikerlistás kötetekből ajánlunk olvasnivalót.

duol.hu

A barátainkat megválogathatjuk – a családunkat nem

Fotó: JK

Annie Ernaux: A hely / Egy asszony

A friss Nobel-díjas Annie Ernaux két kisregénye olvasható ebben a kötetben. A két írás a szerzőtől megszokott szikár, pontos és kíméletlenül őszinte mondatokban beszéli el egy férfi és egy nő – Ernaux édesapja és édesanyja – életét.
A hely, amellyel az írónő első nagy irodalmi sikerét aratta, az apáról szól, aki nincstelen, iskolázatlan családból származott, de hihetetlen fegyelemmel és szorgalommal egy szatócsüzlet-kávézó tulajdonosává küzdötte fel magát a normandiai kisvárosban. A viszonylagos anyagi biztonság megszerzése mellett azonban nem marad idő a műveltség elsajátítására, ami folyamatos szégyenérzettel tölti el – miközben a középiskolai tanárrá, majd párizsi íróvá váló lánya árulónak érzi magát.
Az Egy asszony Ernaux édesanyjának életét beszéli el, nem sokkal azután, hogy Alzheimer-kórban, emlékezetét és szellemi-fizikai képességeit fokozatosan elveszítve meghalt. Ernaux két kisregénye a család felemelkedéséért küzdő szülők életén kívül a szülő-gyermek kapcsolat összetettségéről – szeretetről, gyűlöletről, összetartozásról, bűntudatról –, a szülők halála utáni talajvesztésről és a társadalmi felemelkedés megaláztatásairól is szól.

A szerző, Annie Ernaux francia író és irodalomprofesszor, 2022-ben irodalmi Nobel-díjat kapott „azért a bátorságért és éleslátásért, amellyel feltárja a személyes emlékezet gyökereit, elidegenedéseit és kollektív korlátait”. A most 82 esztendős Ernaux 1974-ben kezdte irodalmi pályafutását a Les Armoires vides című önéletrajzi regényével. 1984-ben elnyerte a Renaudot-díjat a La Place című önéletrajzi elbeszéléséért, amely az apjával való kapcsolatára, valamint egy franciaországi kisvárosban való felnőttkori tapasztalataira, s az azt követő beköltözési folyamatára összpontosít. Ernaux munkássága történelmi és egyéni tapasztalatokat ötvöz. Felvázolja szülei társadalmi fejlődését, tinédzser éveit, házasságát, szenvedélyes viszonyát egy kelet-európai férfival. Írt novellát az abortusza, az Alzheimer-kór, az anyja halála, és a mellrák témájáról. Az akadémia szerint Ernaux következetesen és több szemszögből vizsgál egy életet, amit meghatároznak a gender, a nyelv és a társadalmi réteg ellentétei. Bár irodalmi munkássága önéletrajzi jellegű, szoros kapcsolatot ápol a szociológiával. (Forrás: Líra)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában