Kiállítás

2023.05.18. 20:00

Középpontban a honvédség és a NATO tagság - képgalériával

Éppen a múzeumi világnapon, május 18-án nyílt meg a Fejezetek a 175 éves Magyar Honvédség történetéből - Magyar katonák a nemzetközi békefenntartásban és a NATO tagságunk című kiállítás az Intercisa Múzeumban.

Balla Tibor

Fotó: LI

Én a magyar egyenruhában bízom – ezekkel a szavakkal köszöntötte a vendégeket Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója. A honvédség az, ami ennek az országnak a szuverenitását, függetlenségét biztosítja, nincs más. Senki nem fog ezért az országért, a magyar nemzetért úgy harcolni, mint a magyar honvéd. Az életét is fogja adni – nyomatékosította.

A kiállítást dr. Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének elnöke nyitotta meg. Három témakörben szólalt meg. Az első, hogy a pákozdi csata emlékére 175 éve megszületett a magyar nemzeti hadsereg, a második a NATO-tagság volt. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az apróbb véleménykülönbségek ellenére jó egy ilyen erős szervezethez tartozni. Nekünk, kis nemzetként óvni kell magunkat, hogy ne fogyjunk tovább. A paravánokon lévő fotókon annak a bizonyítéka látható, hogy mi mit tettünk le annak érdekében, hogy a NATO-ban egy elismert hadsereg legyen a magyar. A harmadik téma a Pákozdi emlékhely volt, ami segít a hazaszeretetet megtanítani a fiatal generációval. Ennek apropóján szólalt meg a megnyitón Görög Viktória, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely ügyvezető igazgatója is, ismertetve a helyet és tevékenységüket, valamint közelgő programjukat, a 175 év – 175 pont elnevezésű játékot, amely végigvezeti a látogatókat honvédelmünk történetén.

Fotó: LI

A megnyitón megjelent Papp Istvánt is, akit 2010. október 7-én raboltak el a felkelők a nyugat-szudáni, Dárfúr tartományban fekvő el Faserben. A nyugalmazott alezredes 90 nap után szabadult a fogságból. A kiállításon egyebek között megtekinthető az az Y alakú bot is, amit kiszabadulásakor is a kezében szorongatott, pontosabban bal kezével erre támaszkodott, de sok személyes tárgya is fellelhető a tárlókban.

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a második emeleti kiállítótérben hétköznap keddtől péntekig 10-től 16 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában