Emlékfal

2023.05.26. 07:00

Koltai Róbert, és a Csocsó, avagy éljen május elseje!

Szombaton, május 27-én városunkban, a Vasmű úton, a Csillagháznál 10 órakor Filmfal avatásra kerül sor. Az eseményen részt vesz Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, Dunaújváros díszpolgára is.

Farkas Lajos

A városunkban gyerekeskedő híres színész nevéhez olyan filmek kötődnek, mint a Hyppolyt, az Ámbár tanár úr, A miniszter félrelép, a Sose halunk meg, vagy éppen az Indul a bakterház, de egy dunaújvárosi ember számára mégis a legkedvesebb Koltai film, a Csocsó, avagy éljen május elseje! Az 2001-ben bemutatott magyar filmvígjáték, melyet Nógrádi Gábor és Koltai Róbert forgatókönyve alapján, maga Koltai Róbert rendezett és a főszerepet is ő alakította.

A stábban rengeteg ismert arc volt

Koltai Róbert mellett, többek között olyan híres színművészek is szerepeltek a filmben, mint Zenthe Ferenc, Gáspár Sándor, Kováts Adél, Stohl András, Máté Gábor, Pogány Judit, Básti Juli és Kern András. A produceri feladatokat Garami Gábor látta el, a film zenéjét pedig Dés László szerezte. A jeleneteket Dunaújvárosban, illetve a pilisvörösvári vasútállomáson készítették el. A forgatás 2001. július 3-án kezdődött el, és augusztus 15-ig tartott. A film ősbemutatóját 2001. októberében tartották meg Dunaújvárosban, költségvetése akkor 180 millió forint volt, a fő támogató pedig Dunaferr és a város volt. A fennmaradó összeget viszont a Magyar Mozgókép Közalapítványtól és a Nemzeti Örökség Minisztériumától kapták, mondta el később Garami Gábor egy sajtótájékoztatón. A „Csocsó, avagy éljen május elseje” óriási sikert aratott, a film még Hollywoodban is hódított. Annak ellenére lett egyszerre népszerű az alkotás, hogy egy kommunista időszakot mutatott be, mégpedig az átlagember szemével nézve.

A film rövid története

A film egy a május elseje megünneplésére készülő Duna-parti Acélvárosban játszódik. Az ötvenes évekről szóló filmek tipikus ikonjain, az ÁVH-tiszten, a párttitkáron, sztárfocistán és narrátor kisfiún kívül, belép a tanított nyelvet alig beszélő, főként rendezvényszervezői tevékenységéről ismert futballrajongó orosztanár is. Ő a Csocsó becenévre hallgató Csomai Gusztáv, megformálója pedig maga a rendező és egyben a főszereplő, Koltai Róbert. Csocsó öntörvényűsége és különös természete miatt állandóan bajba keveredik, miközben a párt egy május elsejei ünnepség megszervezésével bízza meg. Koltai Róbert, mint azt három évvel ezelőtt Várkonyi Zsolt főszerkesztő kérdésére a Dunaújvárosi Hírlapban elmondta, Dunaújváros azért is különösen kedves számára, mert gyerekkora egy részét itt töltötte. Így az általa rendezett film pedig, egy kicsit a szüleiről és róla is szól. Koltai Róbert 1943-ban született Budapesten és 1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Koltai a filmről

„Ez a város, akármilyen is volt a hőskora, felnőtt és ma is él. S mi sem mutatja jobban az életképességét, mint hogy itt ma is mindenféle gondolkodású ember megtalálja számítását. Engem ezer élmény köt ide, ezért tudok és akarok filmet csinálni” nyilatkozta egyszer. A film elkészülte után így nyilatkozott, ugyancsak a Dunaújvárosi Hírlapnak:

„Felejthetetlen volt számomra az, amikor visszajött a gyerekkor, a kiskamaszkor, a szüleim. A mai napig megszólítanak a pesti utcán az emberek, hogy ő volt az ötven gyerek között az, aki a kis zászlócskát lengette, vagy az az ember, aki ebben és ebben a jelenetben statisztált”.

Valóban, a Csocsóban sok értelmes és tehetséges gyermek is szerepelt, akik húsz év távlatából is büszkék arra, hogy részt vehettek ennek a kiváló alkotásnak a forgatásán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában