Perkáta

2023.04.12. 08:00

Négy új, helyi szakkör indult

A Nemzeti Művelődési Intézet a művelődő közösségek létrejöttének céljából mintegy ötezer szakkör megtartását támogatja országszerte. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Perkátai Általános Művelődési Központ.

Szentes Kitti

Baráth Valéria szakkörvezetővel beszélgettünk

Fotó: Szentes Kitti

A településen négy szakkör (makramé, quilling, mézeskalács-készítés és csipkeverés) kezdődött, amelyeket Baráth Valéria közművelődési asszisztens tart a Győry-kastélyban szombatonként. Valéria elmondta, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából elvégzett egy szakkörszervezői tanfolyamot. Ennek az ismeretnek a birtokában professzionálisan tudja átadni a szakkör résztvevőinek a tudást. A foglalkozások május végéig tartanak, minden szombaton. Egy szakkör kilencven perces, és minden alkalomra megvan az aznapi feladat. A foglalkozások záróeseménye pedig egy kiállítás lesz az elkészült munkákból. 

A szakkörvezető büszkén megmutatta a már elkészült munkákat, melyek már most csodálatosak, és hol van még a szakkörök vége! Az alkotók nagyon ügyesek, rugalmasak és könnyen veszik a különböző akadályokat. A quilling kivételével csak felnőttek vesznek részt a szakkörökön. 
A munkák elkészítéséhez szükséges eszközöket, legyen az olló, ragasztó, kenderzsineg a makraméhoz, de akár a mézeskalács készítéséhez szükséges nyújtódeszkát mind a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította a résztvevőnek. 

Nagyon jó érzés volt betekintést nyerni a szakkörök életébe egy olyan lelkes szakkörvezető által, mint Baráth Valéria. E cikk írója számára a quilling volt az a szakkör, amiről előzetesen semmilyen információja nem volt. De a már elkészült munkákat látva csak ámultam, hogy színes papírcsíkokból milyen csodálatos formákat lehet készíteni, sőt még különleges medált a nyakláncra, valamint hozzá illő fülbevalót is, és mindezt papírból. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában