Baguda

2023.03.27. 20:00

Túl a komfortzónán – önirónia és játékosság a Kortársban - képgalériával

Meghökkentő, humoros, ötletes és számos felfedezésre váró alkotást kínál a mintegy húszéves múltra visszatekintő Baguda Egyesület Kijelentjük, hogy címmel a múlt héten pénteken este Dunaújvárosban, a Kortárs Művészeti Intézetben megnyílt kiállítása. Az élvezetes tárlatszemléhez érdemes jól kiérlelt előítéleteinket a kapun kívül hagyni.

Szabó Szabolcs

Izgalmas kalandozások sora várja az érdeklődőket a Baguda-univerzumban Fotók: Laczkó Izabella

Fotó: LI

A Kijelentjük, hogy május 12-ig várja az érdek­lődőket a KMI-ben

„Ez a kiállítás egy eléggé erős, vizuálisan megfogalmazott egyéni kijelentés arról, hogy – a kiállító művészek – mit gondolnak a szobrászatról, a művészetről” – nyilatkozta lapunknak még a Baguda Egyesület tárlatát felvezető írásunkban az alkotóközösség vezetője, Cseh Lili. 

Akik pénteken este ellátogatott a Kortárs Művészeti Intézetbe, azok tömény, élvezetes kóstolót kaphattak a sokdimenziós Baguda-univerzumból. Deák Nóra, a házigazda intézmény igazgatója köszöntőjében elmondta, eddigi pályája során számos művészeti egyesület megalakulásának, működésének és sajnos megszűnésének is tanúja lehetett, ám az elmúlt évtizedek során ritkán találkozott olyan csapattal, amelynek tagjai ilyen inspirálóan segítették volna egymást egy-egy kollektív tárlat építése során. 

A Kijelentjük, hogy címet viselő tárlat alkotásait a Godot Galéria fiatal kurátora, Cserhalmi Luca ajánlotta a népes közönség figyelmébe és egyben bédekkerrel is szolgált: miként is érdemes közlekedni e varázslatos Baguda-világban: 

– Rég nem találkoztam olyan reményteljes és üdítő jelenséggel Magyarországon ezen a téren, mint a Baguda Egyesület mostani kiállítása. Habár egyenként mindegyik alkotó munkásságát ismerem, így együtt nézve valami egészen mást mondanak nekem, és ahogy a szobrok mennyiségéből is látszik, van mondanivalójuk, így együttesen is. Nehéz pontosan meghatározni, hogy a szobrászat szempontjából mi is az, ami pontosan összetartja a kiállításon szereplő művészeket, pedig érződik, hogy együtt­ erősítik egymást. A kiállítás sajtószövegében azt olvashatjuk, hogy erőteljes elképzelést kívánnak bemutatni a kortárs művészet fogalmáról. Ez már egy olyan állítás, amire felkaphatjuk a fejünket. Kiállításuk címe: Kijelentjük, hogy. De mit is jelentenek ki pontosan? Ha végignézzük a kiállítást, akkor szabad gondolkozással és közvetlenséggel találkozunk. A komfortzóna elhagyásával több ponton is, ami ebből talán a leginkább szembetűnő az a szobrok gondolatvilága. Nem akarnak mindenképp komolyságot magukra erőltetni. Ha pedig mégis, azt is tudják humorral vagy játékossággal ötvözni. A játékosság és az önirónia pedig úgy kell a jelenlegi hazai szobrászatnak mint egy falat kenyér – fogalmazott megnyitó beszédében Cserhalmi Luca. 

A Kortárs Művészeti Intézetben kiállító alkotók: Békési László, Combarro Petra Inez, Cseh Lili, Csepregi Balázs, Erős Ágost Koppány, Kotormán Norbert, Kovách Gergő, Melkovics Tamás, Péli Barna, Szabó Ádám. 

A Kijelentjük, hogy május 12-ig várja a látogatókat a Kortárs Művészeti Intézet nyitva tartási idejében. A tervek szerint a Baguda közössége több rendhagyó tárlatvezetést is tart majd, amelyek érintik majd az acélszoborpark egy-egy alkotását is. E bejárások időpontjairól később ígértek részletes tájékoztatást a szervezők. Addig is Baguda-felfedezésre fel! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában