Egy informatikai zseni minden nyomot eltüntet

2023.01.24. 13:00

Te nézed, ők meghalnak

A Dunaújvárosi Hírlap a könyvkiadók közelmúltban megjelent újdonságaiból, illetve független könyveladási adatok alapján összeállított sikerlistás kötetekből ajánl olvasnivalót.

duol.hu

Morbid valóságshow-t agyal ki a gyilkos Fotó: JK

Chris Carter: Halállista 

„Válasszon, nyomozó: tűz vagy víz.” 

Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági osztályának nyomozóját egy ismeretlen telefonáló arra ­kéri, hogy látogasson el egy honlapra, amely élőben közvetíti egy üvegtartályba zárt, megkötözött férfi utolsó per­ceit. A hívó azonban nem elégszik meg azzal, hogy Hunter tanúja legyen a szerencsétlen haláltusájának: azt akarja, hogy részt vegyen az áldozat kivégzésében. A nyomozónak kell eldöntenie, hogyan érjen véget a foglyul ejtett férfi ­élete. Hunternek nincs más választása, mint hogy tehetetlenül végignézi a gyilkosságot, a rendőrség ugyanis az FBI-al karöltve hiába próbálja meg lenyomozni az adást vagy a telefonáló tartózkodási helyét. 

A szerző népszerű gitáros, egyébként gyilkossági nyomozó

A gyilkos igazi informatikus zseninek bizonyul, aki minden lehetséges nyomot eltüntet maga után, így Hunter és a társa, Garcia nyomozó számára óriási fejtörést jelent, hogyan kezdjen neki a tettes kézre kerítésének. A telefon azonban hamarosan újra megszólal. Ugyanaz a hang, de egy másik honlap és egy másik ­áldozat. Ráadásul a gyilkos ezúttal változtat a játékszabályokon: egyfajta morbid valóságshow-t talál ki, amelyben a weboldal minden látogatója szavazhat az áldozat sorsáról... 

„– Szívesen cseverésznék még, de tudod, hogy nem lehet. Csak azt akartam, hogy tudd, a játék újrakezdődött… Az emberek, akikkel nap mint nap foglalkozom, vagy nagyon gonoszak, vagy nagyon halottak. 
– Mit dolgozik? 
– Takarítom a várost. 
– Talán kukás? 
– Pontosan, csak én a mi Urunk, Jézus Krisztusnak dolgozom.” 

A szerző, Chris Carter Brazíliában született, majd az Amerikai Egyesült Államokban tanult pszichológiát. Évekig a michigani államügyészség kriminálpszichológiai csoportjának tagjaként dolgozott, majd – engedve régi vágyának – zenélni kezdett, méghozzá nem is akárhogyan: az azt követő tíz évben gitárosként több együttesben is megfordult. Aztán új kihívást érzett az írás iránt. Amióta felhagyott a zenéléssel, minden idejét az írásnak szenteli, sorra jelennek meg regényei. 

(Líra)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában