Olvasni vagy nem olvasni?

2023.01.31. 07:00

Sokan a könyvajánlókból, népszerű könyvek közül választanak

Az olvasás népszerűsítése az elmúlt években egyre fontosabb misszióvá vált. Az olvasási szokások az elmúlt években változtak, a lezárások miatt az olvasási kedv növekedett. Azonban az időhiány és az elektronikai eszközök térhódítása mind-mind rányomja bélyegét az emberek olvasási hajlandóságára, nem beszélve a filmek és sorozatok burjánzásáról. Vajon tényleg kiment a könyv a divatból?

Szente Patrícia

Tóth Évát, a József Attila Könyvtár vezetőjét kérdeztük

Fotó: Laczkó Izabella

A dunaújvárosi József Attila Könyvtár forgalmi adatai nem ezt mutatják. Tóth Éva, a könyvtár igazgatója elmondta, a tapasztalatok alapján az olvasás presz­tízse emelkedett az előző évekhez képest. A rohanó világ ellenére a könyvek egyre keresettebbek. 
– 2022-ben tizenhétezer kötettel többet vittek, mint az előző évben. Lehet, hogy szűkebb réteg olvas, de ez a szűkebb réteg sokkal több könyvet fogyaszt. 

Az olvasók leginkább a romantikus könyveket, krimiket, abból is a skandináv krimit, életrajzi és regényes történeteket keresik és kedvelik. Ezenkívül az ifjúsági irodalom is népszerű, ahol fantasy és egyéb, tinédzsereknek írt könyvek a felkapottak. Tóth Éva megjegyezte, habár a tinisarokban fellelhető könyvek keresettek (és nem csak tinik által), a könyvtárba mégis kevesebb kamasz ül be olvasni. Az utóbbi időben inkább a középkorúak aránya nőtt az olvasók között, emellett pedig ahogy korábban, most is számos nyugdíjas fordul meg a könyvtárban. – A kereslet növekedése annak is betudható, hogy az emelkedő árak miatt az emberek mostanában a könyvvásárlás helyett a kölcsönzést választják. 

A könyvárba járók nagy részét minden bizonnyal a könyvek és olvasás iránti szeretet vonzza, azonban a jövő olvasási hajlandóságát nagyban meghatározza az, hogy gyermekkorban milyen kapcsolatot alakít ki az ember a könyvekkel. A könyvtár igazgatója elmondta, a pandémiás helyzet után a fiatalok, kisiskolások száma megfogyatkozott, azonban nagy örömükre szolgál, hogy most már ők is egyre gyakrabban járnak az intézménybe válogatni, olvasni. 

– Fontos, hogy a gyerekek szeressenek olvasni, könyvtárba járni. A babaprogramokat, kicsiknek szervezett eseményeket részben azért is hoztuk létre, hogy elérjük a szülőket. Hiszen az a gyermek, aki hozzászokik ehhez a környezethez, kicsi kora óta könyvtárba jár és olvasnak is neki, később szívesen vesz majd kezébe könyveket – mondta Tóth Éva. 

Habár a kereslet nő a könyvek iránt, mégis felmerül a kérdés: vajon felváltják a filmek az olvasmányok népszerűségét? A könyvtár toplistás művei között több iromány is filmsorozaton alapul. Az igazság az, hogy a kettő inkább kiegészíti, felerősíti egymást. Számos olvasó kifejezetten egy sorozat vagy film miatt szeretne elolvasni egy-egy könyvet, említette a könyvtár igazgatója. Elmondta, ezek a slágerkönyvek kézről kézre járnak, nagyon népszerűek. 
Említésre méltó, hogy az idegen nyelvű kiadványok is keresettek, ez főleg az iskoláskorosztálynak, valamint az egyetemistáknak köszönhető, céljuk pedig a nyelvtudás fejlesztése, annak karbantartása. 
A könyvek tehát nem vesztek el a süllyesztőben, azok megőrizték varázsukat. Olvasni még mindig trendi, és az elmúlt évek visszaesése után pedig újra egyre népszerűbb. 
 

Visszavihetetlen könyvek statisztikája

A könyvtárépítés-függőség egyidős az írásbeliséggel. Az eltemetett könyves tábláktól a nemzetbiztonsági szempontok alapján titkosított fájlokig. Amit az írásba foglalunk, az fontos és visszahat. Szakértők sora mondja, vallja, hogy a most konzervatívnak hitt olvasásbefogadásnak vége. Azaz, egyre kevesebben képesek olvasni legalább húsz percet egyszerre. Igaz, e sorok írója két korszakos nagyregénnyel párhuzamosan kel, és ha teheti, fekszik is (Visky András: Kitelepítés, Mohamed Mbougar Sarr: Az emberek legtitkosabb emlékezete). Mindeközben a rácalmási könyvtár szabadpolcán felfedeztem az örökérvényű Szerb Antal Világirodalom című alapvetését. Nap mint nap forgatom... Gyógy­ír mindenre (is). SzSz 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában