Kultúra

2023.01.30. 07:00

Irodalmi tárlat és zenés emlékest várta a látogatókat

A magyar kultúra napja jegyében 2023. január 21-én perkátán a Győry-kastélyban rendezte meg a Perkátai Általános Művelődési Központ az év első jelentősebb kulturális rendezvényét.

DH-információ

Szarka Istvánné és Lászlóné Szabó Edit az emlékfüzet bemutatásakor Fotó: DH

Emlékfüzet foglalja össze a Perkátai Nyugdíjasok Baráti Körének 15 évét

A figyelemre méltó programon egy könyvajánlókból összeállított irodalmi tárlattal, valamint zenés emlékesttel várták az érdeklődőket. Kezdésként a perkátai Rozmaring Énekkar vezetésével közösen énekelték el a résztvevők a Himnuszt. 

Lászlóné Szabó Edit könyvtárvezető a magyar kultúra jelentős képviselőinek emlékét idézte fel a köszöntőjében, említve az évfordulókat, természetesen kiemelve hogy Kölcsey Ferenc 200 éve, 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. 

Elmondta, hogy az évben a kultúra, a költészet több ÁMK-s programja alkalmával is figyelmet szentelnek a magyar irodalom jelentős képviselőinek, így a 200 éve született Petőfi Sándornak és Madách Imrének. 

A könyvtárvezető kiemelte, hogy az új esztendőben egy nemzedék kultikus alakjára, az 1970-es, ´80-as évek hangulatának legendás tolmácsolójára, Cseh Tamásra is emlékezünk, aki 1943. január 22-én született. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerzőről, énekesről, színészről, előadóművészről, rajztanárról büszkén mondható el, hogy a településhez is kötődik az emléke, hiszen 1965-ben a perkátai általános iskolában tanított. A délutánon Téglás Márton színész-énekes előadásában Cseh Tamás-dalokat hallhattak a résztvevők. 

A magyar kultúra napja jegyében 2023. január 24-én szervezték meg az emlékfüzet bemutatót, a Győry-kastélyban, amely a Perkátai Nyugdíjasok Baráti Köre elmúlt 15 éves közösségi és kulturális életét hivatott bemutatni. 

Az öt fejezetből álló, 80 oldalas, fotókkal illusztrált, színes kiadvány célja elsősorban az, hogy a Baráti Kör életéből a legszebb emlékeket felidézze, és bepillantást nyújtson a tartalmas múltjába. 

A Perkátai Nyugdíjasok Baráti Köre történetének átfogó megismeréséhez hozzájárultak a klubtagok visszaemlékezései, személyes feljegyzései, a vezető általi részletes beszámolók, és a fotók által megörökített feledhetetlen pillanatok. 

Az emlékalbum megszerkesztésében és összeállításában közreműködött Szarka Istvánné klubtag és Lászlóné Szabó Edit könyvtáros. A könyvtár helytörténeti gyűjteményében elhelyezve, minden érdeklődő számára megtekinthető, és elolvasható az eredeti példány. 

A délutánon részt vettek a Pentelei Nyugdíjas Klubból érkező vendégek, klubtagok is. A kötet bemutatása után kellemes hangulatú beszélgetéssel és vendéglátással ért véget az ünnepi találkozás. 

Február 2-án, vagyis most csütörtökön szervezi meg a Perkátai Általános Művelődési Központ a civil fórumot, ahol az éves rendezvényterv összeállítása lesz a kiemelt feladat – mondta el Bogó Anikó, a Perkátai Általános Művelődési Központ igazgatója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában