Begyógyítani a sebeket

2023.01.16. 11:00

A gyermekkori traumák dolgoznak bennünk

AJÁNLÓ - Lapunk a kiadók újdonságaiból, és sikerlistás kötetekből ajánl olvasnivalót.

duol.hu

A szülőknek sincs mindenhez joguk Fotó: JK

Lindsay C. Gibson: Szülősebek 

A könyv alcíme: Hogyan gyógyítsuk be az érzelmileg éretlen szüleink (és más, érzelmileg éretlen emberek) által ejtett sérüléseket? Gyakorlati eszközök a határszabáshoz és autonómiánk visszaszerzéséhez. 

A kötet azokra a kérdésekre keresi a válasz, hogyan gyógyítsuk be azokat az érzelmi sebeket, amelyeket szüleink ejtettek rajtunk felnövekedésünk során, és még felnőttként is fájnak? Például, ha fizikailag ugyan jelen voltak, de érzelmileg elérhetetlenek maradtak. Ha úgy éreztük, bárhogy iparkodunk, nem tudjuk felkelteni az érdeklődésüket, és elnyerni az elismerésüket. Ha elutasítottak vagy bántottak minket. Ha kiszámíthatatlanságuktól, hirtelen hangulatváltozásaiktól, indulatkitöréseiktől kellett félnünk. Ha cserbenhagytak, amikor szükségünk lett volna rájuk. Ha nem értették meg az érzéseinket, sőt, esetleg gúnyolódtak rajtunk. Ha megakadályozták, hogy saját érdeklődésünket, vágyainkat követhessük. Ha beskatulyáztak, és ítélkeztek felettünk. Ha nem tudtak nekünk bensőséges kapcsolatot nyújtani, és érzelmileg magányosan, szorongva, önmagunkat jelentéktelennek, értéktelennek érezve kellett felnőnünk.

Megtanulhatjuk, hogy ellenálljunk a bántásoknak

Gyermekkori élményeinket nem lehet meg nem történtté tenni, ám fontos, hogy felnőttként, amennyire lehetséges, begyógyítsuk a szülősebeket, és megtanuljunk más szemmel nézni önmagunkra, valamint anyánkra és apánkra. Ehhez meg kell értenünk szüleink tetteinek, érzelmi működésének mozgatórugóit, s meggyászoljuk mindazt, amit nem kaphattunk meg tőlük, és autonómiánk védelmében felállítsuk a szükséges határokat. Megtanuljunk bízni magunkban, ezáltal ellenállni szüleink és más érzelmileg éretlen emberek bántásainak és irányítási kísérleteinek. 

Gyógyulásunk célja az, hogy önmagunkkal harmonikusabb, meghittebb viszonyba kerüljünk, másokkal pedig kielégítőbb kapcsolatokat ápoljunk. A lehetőségekhez képest szüleinkkel való viszonyunkból is kihozhatjuk a legtöbbet, méghozzá úgy, hogy közben ne kelljen feladnunk önmagunkat, és hiú ábrándokat se kergessünk. Tisztelhetjük őket, de nem engedhetjük meg, hogy ők irányítsák és korlátozzák az egész életünket. Mostantól saját kezünkbe vehetjük a fejlődésünket, amihez értékes segítséget nyújt a világhírű pszichológus szerző új könyve. (Bookline) DH 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában