Jubileum

2022.12.03. 20:38

Tizenöt éves évfordulót ünnepeltek a táncosok

Megalakulásának tizenöt éves évfordulóját ünnepelheti az Ercsiben működő Zorica Tánccsoport és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, a jubileum fináléját szombaton este tartották a település művelődési házában.

Molnár Emese

A Zorica közösségének legfőbb célkitűzése a rác-horvát néphagyomány, különösen a néptánc és népzenei értékek felkutatása, ápolás, megőrzése, munkásságukért pedig Ercsi városa a „Közművelődési” díjban részesítette őket még 2010-ben. Nem is csoda, hogy szombaton délután megtelt az ünneplőkkel az Eötvös József Művelődési Ház színházterme, hogy egy vidám, kulturális est keretében együtt köszöntsék a táncos csapatot. Elsőként Gólics Ildikó, Ercsi alpolgármestere, egyben az est háziasszonya köszöntötte a vendégeket, köztük dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselőt, Szabó Tamás polgármestert, intézményvezetőket, civil szervezetek képviselőit, hozzátartozókat.

Fotó: amatőr

Örömmel tett eleget a meghívásnak dr. Mészáros Lajos, aki beszédében Kodály Zoltán szavait idézte: „A néptánc a legtökéletesebb kifejezése a nemzeti léleknek”, hiszen segít megismerni egy nemzet identitását, kultúráját. Mint mondta, a néptánc nemcsak a közönségnek, hanem a táncosoknak is élményt jelent, amellyel a nemzetet és a jövőt is szolgálják. Kiemelte, hogy minden generációnak megvan a maga szerepe a csapat életében: az idősebbek a tudásuk és a tapasztalatuk átadásával segítik a fiatalokat, míg a fiatalok, az utánpótlás korú táncosok pedig továbbviszik, tovább őrzik a hagyományt.

 

A jubileumi eseményre négy olyan táncos csapat is eljött, akik különösen jó kapcsolatot ápolnak a Zorica tánccsoporttal, és sok közös emlék köti össze egymással. Elsőként a budakalászi Rozmaring Szerb Tánccsoport lépett a színpadra, és koszovói tánccal lepték meg a közönséget. Egy Fejér megyei nemzetiségi napon született barátság a szári Saarer Tanzgruppe csapattal, ők most magyarországi német táncot adtak elő. Számtalan közös fellépés volt már a szomszédos beloianniszi Triandafylla Tánccsoport tagjaival, akik a többi közt makedón, trák táncokkal készültek a különleges estre, míg a sárbogárdi Sárréti Csókavirág Népi Együttes dél-alföldi táncokkal kedveskedett. Természetesen nem hiányozhattak az est főszereplői, a Zorica táncosai sem, a produkciók után pedig egy állófogadás keretében nyílt alkalom a személyes beszélgetésekre, a nosztalgiázásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában