A zseni élete végén szegény és magányos volt

2022.12.08. 13:00

Tesla megelőzte korát

A Dunaújvárosi Hírlap a könyvkiadók közelmúltban megjelent újdonságaiból, illetve független könyveladási adatok alapján összeállított sikerlistás kötetekből ajánl olvasnivalót.

DH

Arra keres választ, milyen lelki gondokkal küzdött Fotó: JK

Marko Perko, Stephen M. Stahl: Tesla bámulatos és gyötrelmes élete 

Ha valakiről el lehet mondani, hogy a modern világ – legalábbis a technikai fejlettség értelmében – egészen más lenne nélküle, akkor az biztosan Nikola Tesla, a szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök és filozófus. Életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt (ebből 112-t az USA-ban).Biztosan zseni volt, már-már varázsló – és ugyanakkor egy saját démonaival küzdő ember. Megzabolázta az „elektromosságnak” elnevezett rejtélyes erőt, egyre-másra lepte meg a világot korszakalkotó felfedezéseivel, olyan új ösvényeket vágott a tudomány számára, amelyek aztán óriási hatással voltak az emberek mindennapi életére.Munkássága jelentősen hozzájárult a második ipari forradalomhoz, és döntő mértékben meghatározza a jelenkori gazdaságot. Napjainkban nevét egy autóipari vállalkozás viseli, amelyet a Szilícium-völgyben alapítottak startup vállalatként, s amely küldetésének tekinti Tesla szellemi örökségének ápolását.Nikola Tesla (1856–1943) egy ideig, az 1880-as években Magyarországon dolgozott (Puskás Tivadarral együtt), és itt fejlesztette ki az első hangszórót, valamint a váltakozó áramú motort. 1884-ben áthajózott Amerikába, Edison munkatársa (majd ellensége) lett, feltalálta a rádiót (igen, Marconi előtt!), továbbá a naperőművet... és felsorolni is sok lenne, még mi mindent. Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét. Képességeiről legendák keringtek, teljes könyveket képes volt fejből megtanulni, és kivételes vizuális memóriája volt. És közben Tesla mániás-zseniális alkotói időszakai mély depresszióval és kétségbeeséssel váltakoztak. Életének utolsó tíz évében elszegényedve élt.

Munkássága nélkül manapság sehol sem lennénk

A manhattani New Yorker Hotel 33. emeletén, a 3327-es szobában galambok között lakott, őket tekintette egyedüli barátjának. 1943. január 7-én, 86 éves korában a hotelszobájában halt meg egyedül. E könyv szerzői nemcsak a fantasztikus tudóst mutatják meg nekünk, hanem arra is választ keresnek, hogy milyen lelki problémákkal küzdött Tesla, és élete végére hogyan lett elszegényedett, magányos ember. 

(Forrás: Líra)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában