Könyvajánló

2022.11.02. 11:00

Veszedelmes világ jön

A Dunaújvárosi Hírlap a kiadók újdonságaiból, valamint – független könyveladási adatok alapján összeállított – sikerlistás könyvekből válogatva ajánl köteteket az olvasónak.

DH

Olvashatjuk, avagy filmként is nézhetjük Uhtred történetét Fotó: JK

Nem elég megnyernie a csatát, új próbák várnak rá

Bernard Cornwell: Felperzselt vidék 

A kilencedik század utolsó éveiben Wessex, az utolsó angolszász királyság veszedelmes időket él. A harctéren számtalan győzelmet aratott Alfréd királyt lassan legyűri az idő és az őt régóta kínzó kór. Örököse még tapasztalatlan ifjú, a vikingek pedig, akik oly régen áhítoznak Wessex elfoglalására, kapva kapnak ezen a kínálkozó alkalmon. 

Alfréd félelmetes bajnoka, Uhtred csapdába csalja az ellenséget, majd Farnhamnél az egyik legfényesebb győzelmet aratja a vikingek felett. 
Ám a diadal után Uhtredre másfajta próba vár: előbb egy személyes tragédiát kell elszenvednie, majd egy váratlan támadás éri Alfréd talp­nyalói részéről, akik féltékenyek sikereire, és gyanakvással szemlélik idegen szokásait. Uhtred kényszerűen szakít Alfréddal, megtagadja esküjét, és visszatér szülőföldjére, északra, ahol újra vikinggé válik. 

Vajon ő méri a végső csapást az omladozó királyságra? 

Bernard Cornwell monumentális Angolszász históriák-sorozata Anglia születése és a vikingháborúk korába visz el minket. A könyvsorozatból a BBC és a Netflix készített nagy sikerű tévéadaptációt Az utolsó királyság címmel, amelyet egyébként Magyarországon forgattak. 

„Mint a Trónok harca, csak a valóságban” – írja róla szellemesen az Observer című magazin kritikája. 

A könyv szerzőjét, Bernard Cornwellt a legnevesebb kortárs brit történelmiregény-íróként tartják számon. 1944-ben született Londonban. ­Regényeit roppant alapos, gondos kutatómunka, részletesen kidolgozott, árnyalt karakterek és fordulatos történetszövés jellemzik, legyen szó akár a napóleoni háborúk idején játszódó Sharpe-könyvekről, a 100 éves háború világát életre keltő Grál-küldetéssorozatról, avagy az olvasókat a viking kori Angliába elkalauzoló Angolszász históriákról. 

Cornwell számos könyvét filmesítették már meg, ­Sharpe karakterét Sean Bean formálta meg, az Angolszász históriákat adaptáló, túlnyomórészt Magyarországon forgatott Utolsó királyság pedig az elmúlt évek egyik legsikeresebb történelmi tévésorozatának bizonyult. 
(Forrás: Líra) DH 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában