Egy valódi próbatétel

2022.11.08. 16:00

Hogy lehet túlélni, és embernek maradni?

A kiadók újdonságaiból és sikerlistás kötetekből ajánlunk olvasnivalót.

DH

Ellenállhatatlan, lebilincselő kaland Fotó: JK

Emma Donoghue: Menedék 

A szoba és a Hívnak a csillagok című bestsellerek szerzőjének új könyve, amely a VII. századi Írországban játszódik. Artt tudós és pap, álmot lát, ami arra indítja, hagyja maga mögött a bűnös világot. Az ifjú Triant és az idős Cormacet szerzetesekkel egy helyet keresnek, ahol kolostort alapíthatnak. Az Atlanti-óceánon egy sziklás, kietlen szigetbe ütköznek, amelyen több tízezer madár él. Isten dicsőségére birtokba veszik. Hogyan lehetséges a túlélés egy efféle helyen? 

„Meglepően ellenállhatatlan és lebilincselő kaland... A részletes, bensőséges történetfűzés csodája. A regény a vallási fanatikus nárcizmusának és az emberi közösségek ennek ellenére fennálló szívósságának tanmeséje. A három szerzetes a hit és a munka egymásnak ellentmondó vallási imperatívuszát jelenítik meg a lehető legélénkebben, bár Donoghue nem hagy kétséget afelől, melyik mellé szeretne állítani bennünket. A Michael-szikla a maga kopár szépségével szinte egy negyedik szereplő, és ezzel a könyv bekerült az ökológiai fikció klasszikusai közé.” – írja Historical Novels Society. 

A negyedik szereplő maga a szikla, a kopár szépségével

„A Menedék egy kora keresztény kolostor igaz története alapján járja körül a babona, a folklór, a hit és az alapvető emberi szükségletek sajátos elegyét. Csakúgy, mint A szoba esetében, Donoghue leírásai itt is olyannyira kitágítják a kicsi, szűk tereket, hogy végül már univerzális mélységeket foglalnak magukban. A Menedék elgondolkodtató és gondolatébresztő, megmutatja, milyen szakadék keletkezhet – különösen nehézségek felmerülése esetén – aközött, amit hitünk szerint hangoztatunk, és aközött, ahogyan élünk” – áll a Book Page kritikájában. 

„Nagyszerű olvasmány, amiben Donoghue gondosan odafigyelt a természetrajzi és történelmi tényekre, miközben feltárta a hit és az őrület kérdéseit, megvizsgálta, mi szükséges az életben maradáshoz, és az embernek maradáshoz” – ajánlja a Brooklyn Rail. 

Nyomasztó a XXI. századi élet? Azt kívánjuk, bárcsak eltűnhetnénk, akár csak pár órára is egy régebbi, egyszerűbb, tisztább életbe? Nos, nem sok tisztább hely van, mint egy kivételesen barátságtalan sziget, amelyen csak egy hatalmas lundakolónia él, és a három, súlyos felszereltségi problémákkal rendelkező szerzetes. 

(Forrás: Líra) DH 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában