Gyertyagyújtással és koszorúzással

2022.10.29. 19:00

Megemlékeztek az első és a második világháború során elhunyt dunapentelei áldozatokról

A megemlékezést a Pentele Baráti Kör hívta életre, és a hagyomány szerint mindig a Mindenszentek és a Halottak napját megelőzően szervezik meg.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ezúttal október 29-én 15 órakor gyülekeztek a pentelei civil szervezetek képviselői, az elhunytak leszármazottai a temetőben lévő második világháborús emlékműnél. Mint azt Pálinkás Bertalan, a Pentele Baráti Kör elnöke felidézte, eme tragikus történelmi esemény nagy csapást mért annak idején a falura. A fronton 93 helybéli vesztette életét, 57 lakost deportáltak. Az elnök elmondta, mára kiadták Schlitterné Nyuli Anna: Régi dunapentelei történetek című sorozatának összes, hat kötetét, amely híven tükrözi, hogy miként élték meg a helyiek a háborús időket. Akkortájt 68 izraelita vallású polgár élt a faluban, akik a közösség fontos és tevékeny tagjai voltak. Ilyen volt például Farkas Sámuel vegyeskereskedő, illetve a Bruck család, a Baracsi úton található malom tulajdonosai, akiket ugyanúgy bezártak a gettónak kijelölt malom épületébe, onnan pedig deportálták őket. A koncentrációs táborból mindössze egy embert tért haza, Farkas Sámuel unokája, Weisz Ella. A fasizmus áldozatainak tiszteletére 1985-ben állították az emlékművet a temetőben, ahol a zsidó hagyományoknak megfelelően köveket helyeztek el a megemlékezők, és mécseseket gyújtottak.

 

Ezt követően az egybegyűltek a Magyar úti iskolához vonultak át: az épület oldalán található Bory Jenő 1924 novemberében felavatott szobra, amely az első világháború pentelei áldozatainak állít emléket. Ebbe a harcba 650 helyi lakos indult el, közülük 153-an már sosem tértek vissza. A megemlékezők őértük is mécseseket gyújtottak.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában