Amit az ember hagy maga után

2022.10.11. 14:00

Elkezdődtek Borbély Szilárd: Nincstelenek című drámájának próbái a Bartókban

Bár már kabátban ülnek az olvasópróbán, de elkezdték a következő bemutató előkészítő munkálatait a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza munkatársai. Borbély Szilárd: Nincstelenek, avagy Már elment a Mesijás? című drámájának színpadi adaptációja van készülőben.

Balla Tibor

Az alkotógárda egy része már kabátban kezdett Fotók: LI

Fotó: LI

Őze Áron igazgató köszöntötte az alkotókat, feltéve és megválaszolva a kérdést: „Van-e értelme színházat csinálni jelen pillanatban? Én azt gondolom, hogy van.” 
Horváth János Antal, a darab rendezője meglehetősen kemény felütéssel kezdte az olvasópróbát: „Ez egy nagyon-nagyon nehéz anyag, amit a kezünkbe veszünk. Sok figyelmet, óvatosságot, érzékenységet követelő anyag.” Nem véletlenül jelentette ezt ki, Balassa Eszter dramaturg­gal közösen már néhány hónapja dolgoznak a textuson, hogy létrejöjjön a színpadi változat, számukra már sok rétege bomlott ki, és még sok várat magára. Az előadást a színlapon a következő mottóval hirdetik: „Amiről azt gondoljuk, hogy szabadság, de nem ismerjük a határait.” 

A próbán a szereplők (Alberti Zsófi, Csadi Zoltán, Dióssi Gábor, Georgita Máté Dezső, Holecskó Orsolya, Kiss Attila, Kovács Vanda, Takács Géza) megismerhették a díszlet és jelmez egységes látványvilágát, amit Szabó Márton István (aki egyébként költőként és filmrendezőként is bemutatkozott már) álmodott meg. Egy olyan teret akartak létrehozni, ami bár szépen, szimmetrikusan megtervezett, de látszik rajta, hogy az ember rontotta el, mocskolta be, tette olyanná, amilyen. Az jelenjen meg, amit az ember hagy maga után. A darab aurájáról, hangulatáról Németh Gábor, a másik dramaturg is beszélt az alkotófolyamat indulásakor. Ezt a hangulatot igyekezett még plasztikusabban érzékeltetni a rendező azzal, hogy felolvasta Borbély Szilárd Egy elveszett nyelv című írását olyan mondatokkal, mint: „Aki elhagyja a falu népét, az elárulja őket. Aki beszél róluk, az is. Aki kiszakad közülük, az pedig elveszíti a nyelvét. Aztán újra tanul beszélni. De egy nyelv közben elveszett. Ezt az utat jártam be én is.” 


A fiatal rendező így nyilatkozott az előkészületekről és a darabról: „A regényből a kulcsjeleneteket választottuk ki, amikben a leginkább el tudjuk mesélni azt a történetet, amit el szeretnénk erről a szeretetlenségben felnövésről... Egy nagyon szegény környezetben felnőtt fiúról szól, és a környezet brutalitását szeretnénk ábrázolni naturalista módon, amelyben a költőiség a nyelv szintjén nyilvánul meg főleg. Borbély Szilárd zsenialitása, hogy erről a kegyetlenségről és a kietlen tájról tudott úgy beszélni, ami nyelvileg egyszerűen lenyűgöző.” 
A hangulati aláfestésről zeneszerzőként Zságer-Varga Ákos gondoskodik majd. A rendező munkáját segíti Hojsza Henrietta is, aki fizikai színházi koreográfus-rendező szakirányon végzett az egyetemen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában