Népmese napja

2022.10.01. 15:30

A mese boldoggá teszi az embereket

Gyerekkorában biztosan mindenki rengeteg népmesét hallott, sokan ezeken a tanulságos történeteken nőttek fel, és még később is szívesen lapozgatták Benedek Elek népme­segyűjteményeit. Ezen népi történetek fennmaradása érdekében jött létre a magyar népmese napja, amely 2005 óta jelen van, mint hagyományőrző kezdeményezés.

Szente Patrícia

A baracsi gyerkőcökre is átragadt a csalafintaság érzése a Csalafintaságok a csalitosban című zenés-énekes játék után

Fotó: Szente Patrícia

A népmese napját 2005. szeptember 30-án rendezték meg először, és azóta is minden év szeptemberének végén, Benedek Elek születésnapja környékén részt vesznek a megünneplésében kicsik és nagyok egyaránt, és sok színes és érdekes programot szerveznek a jeles nap alkalmából óvodák, iskolák és könyvtárak is. A nap célja, hogy a népmeséket, mint nemzeti értékeket megszerettessük az új generációval, és továbbadjuk gyermekeink, unokáink számára, akik majd szintén tisztelettel fordulnak a népi történetek felé. 
 

A Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásában kiemelte, hogy a népmesék olyan kincsek, amit örökségként hagytak ránk őseink, ezeket a kincseket pedig továbbra is ápolni kell, hogy még sokáig fennmaradhassanak. 
A népmese napjának megünneplésére városunk, valamint a környező települések is nagy hangsúlyt fektetnek. Csütörtökön Baracson rendezték meg a magyar népmese napjának programját, egy maradandó élményt nyújtó bábszínházi előadással. Szeptember 29-én, reggel 9 órakor már izgatottan várták a helyi, Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola alsó tagozatos diákjai, valamint a baracsi Négy Vándor óvoda ovisai a nekik szóló műsort. A baracsi faluház színháztermében az Óperenciás Bábszínház a Csalafintaságok a csalitosban című zenés-énekes játékával vezette be a gyermekeket a mese világába. A tanárokat, óvó néniket is megnevettető műsort a kicsik csillogó szemekkel és teljes beleéléssel figyelték. Örömmel vettek részt az interaktív előadáson, és figyelmük egy percre sem lankadt, a színjáték végén pedig még táncra is perdülhettek. Az előadás után boldogan és felszabadultan távoztak a teremből a kicsik, a mese varázsa magával ragadta őket. A népmese napjának sikere abban rejlik, hogy az intézmények kreatív módon tudják ápolni és továbbadni a népi történeteket. 
Perkátán pénteken rendeztek meseelőadást a népmese napja alkalmából, Rácalmáson a mai napon 12 óráig csatlakozhattak az érdeklődők a különböző előadásokhoz és foglalkozásokhoz, valamint Dunaújvárosban is javában zajlik a népmese hete a kulturális intézményekben rengeteg színes programmal. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában