Kiállítás nyílt

2022.09.05. 08:00

Szüreti népszokások Perkátán

Szüreti népszokások Perkátán címmel nyílt kiállítás a településen. A Múltőrző emlékeink című kiállítássorozat újabb részét tekinthetik meg a látogatók a Győry-kastélyban

Szentes Kitti

Fotó: Szentes Kitti

Lászlóné Szabó Edit, a perkátai József Attila könyvtár vezetője egy kis múltidézésre invitálta a megjelenteket. Megnyitóbeszédében kitért a régi paraszti világ szüretelési szokásaira, hagyományira, különös tekintettel a perkátai tradíciókra. Beszédét követően Horváth Dóra énekelt népdalokat a megjelenteknek. 

Fotók: Szentes Kitti
 

A szőlő betakarítása, vagyis a szüret a mai napig ünnepnek számít minden szőlősgazda életében, hiszen egy egész évi munka gyümölcsével szembesül ilyenkor az ember. Kölcsey Ferenc még a Himnuszban is említést tesz a szőlőről, pontosabban a nedűjéről. Tehát a szüret évszázadok óta szerves része Magyarország egyes régióinak.  

Perkáta is bővelkedett szőlőültetvényekben, talán nem is élt olyan család a faluban annak idején, ahol ne lett volna legalább pár szőlőtőke. A legjobb bizonyíték erre a kiállítás legrégebbi fotója, amely az 1920-as évekből származik. De a fotókon kívül szőlészethez, borászathoz tartozó kellékeket is megcsodálhatunk, legyen az régi hordó, vagy éppen háti permetező, mustfokoló. A kiállított fényképeket valamint tárgyakat perkátai illetve a településről elszármazottak bocsátották a tárlat rendelkezésére.  

 

Szeptember beköszöntével a szüreti időszak is kezdetét veszi, ha nincs lehetőség szőlőt szüretelni, tekintsék meg ezt a színvonalas kiállítást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában