Két időszakos kiállítás is nyílt

2022.09.17. 09:00

Petőfi Sándor és a Dunai Vasmű

Kiállítás nyílt tegnap délelőtt a dunaújvárosi Magyar Papírmúzeumban. Két időszaki bemutatóval folytatódott a papírmúzeum programja, és az érdeklődők a tárlatvezetés után egy Petőfi-konferencián is részt vehettek, ahol Farkas Lajos és dr. Galambos Dénes tartott előadást.

Agárdy Csaba

Dr. Galambos Dénes jogász Petőfi és Kunszentmiklós címmel tartott előadást a megnyitón Fotók: Laczkó Izabella

Fotó: LI

A tegnap megnyílt kiállításon A Dunai Vasmű papírrelikviái és Petőfi Sándor emlékezetének papír­emlékei tekinthetők meg. Az előbbi november másodikáig, az utóbbi 2023. március 31-ig látható, hétköznap 8 és 16 óra között. 
A megnyitón először Plebárt Jenő, a Magyar Papírmúzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy sem a koronavírus, sem az infláció, sem az orosz–ukrán háború nem tudta megakadályozni azt, hogy megnyíljon ez a kiállítás. 
– Persze nagy összefogásra volt szükség, együttműködött a József Attila Könyvtár és az Intercisa Múzeum, és sok segítséget kaptunk magánszemélyektől is. 

Az igazgató után Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere szólt az egybegyűltekhez. 
– Nagy örömmel jöttem erre a tárlatra, hiszen Petőfi-emlékév az idei, és nagyszerű, hogy a Magyar Papírmúzeum és az Intercisa Múzeum is csatlakozott az események sorozatához. Külön köszönet Farkas Lajosnak, a múzeum igazgatójának, aki nagy Petőfi-szakértő, hiszen sokáig volt a szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékmúzeum igazgatója. 
A polgármestert követően Kronászt Margit, az Intercisa Múzeum történész-muzeológusa beszélt a Petőfi-kiállításról. Szakavatottól hallgathattunk érdekességeket, hiszen ő a Petrovics család egyik leszármazottja. (Petőfi Petrovics Sándorként született, édesapja Petrovics István volt.) 
Kronászt Margit elmondta, az övék a család egyik mellék­ága, Petrovics András 1845-ben született Dunapentelén. Ő a költőnek az unokaöccse volt. (Az nem bizonyított, hogy Petőfi megfordult-e valaha is Pentelén.) Kronászt Margit Bogdán Beatrixszal közösen Petrovicsék családfájának elkészítésén dolgozik, sok minden tisztázódott már, de messze vannak még a befejezéstől. 

Eredetileg Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemi Alapítvány elnöke nyitotta volna meg hivatalosan a kiállítást, de ő nem tudott részt venni az eseményen. A szerepét Szente Tünde szociológus töltötte be, aki a Dunai Vasmű történetén átívelő szakmai előadást is „becsempészett” a megnyitóbeszédébe. Történeti visszatekintésének címe Ami volt, ami van, ami lesz, történeti értékmegőrzés a Dunai Vasműben volt. 

Szente Tünde előadása után az érdeklődők a kiállításokat tárlatvezetés mellett tekinthették meg. A Petőfi-kiállításon a költőt láthatjuk képeslapon, bélyegeken, sőt, papírpénzen is. Nagyon sok relikviát, köztük könyveket is láthattunk. A Dunai Vasmű múltjáról szóló kiállításon rengeteg kiadványt, plakátot tekinthettünk meg. Az egyik plakát a nyolcvanas évek elején a kohászvásárra hívja fel a figyelmet, ahol vegyipari és ruházati cikkeket húsz százalék kedvezménnyel lehetett vásárolni Dunaújváros üzleteiben, köztük a Kék Duna Áruházban. A Munkásművelődési Központban megrendezendő Vasas matiné plakátján 1978. február 12-én ezt olvashattuk: „Légy Te is osztályharcos!”. 
A filmprogramban a kor szellemének megfelelően rengeteg szovjet alkotásra hívták fel a figyelmet, de egy „kapitalista” svéd filmet is megnézhettek a moziba járók. 
A tapasztalat: érdekes kiállítások, amiket érdemes megtekinteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában