A fennállásának 70. évfordulóját ünneplő kórus második koncertje

2022.09.21. 14:00

Egyházi témájú művekkel arattak vastapsos sikert

A Dunaújvárosi Vegyeskar az idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Ebből az alkalomból három jubileumi koncertet terveztek. A minisorozat második, egyházi művekből összeállított hangversenyét szombaton tartották jelentős érdeklődés mellett az evangélikus templomban.

Balla Tibor

A hetvenéves múltra visszatekintő Dunaújvárosi Vegyeskar ismét letette a névjegyét, bizonyítva rátermettségüket Fotók: Ihász Martin

Dunaújváros - A város kórus­élete valójában 70 évnél is régebbre nyúlik vissza. Lényegében már 1950-ben is énekeltek a gyár építői – akkor Kovács István karnagy foglalkozott a kórussal – a Városi Tanács határozata alapján 1952 szeptemberében alakult meg a kórus, ami akkor a Sztálin Vasmű Énekkar nevet viselte, szakmai vezetője pedig Székely Endre zeneszerző volt. A kórus állandóan bővülő repertoárján a zeneirodalom klasszikusaitól a kortárs szerzőkig számos mű fedezhető fel. Ezúttal közel 450 év zenei termésének egyházi műveiből válogatták a műsor programját a kar vezetői, Könyves Ágnes és Kurucz Gergely karnagyok, akik a koncerten felváltva vezényeltek. A közönség soraiban helyet foglalt többek között dr. Mészáros Lajos ország­gyűlési képviselő, Szántó Péter, a kulturális bizottság elnöke, valamint Gerencsér Tamás, dr. Bogáth Jenőné, a kórus korábbi elnökei, Horváth Péter, aki az együttest közel negyedszázadig irányította, és természetesen korábbi tagok is ott voltak. 

Az első műsorszám Tomás Luis de Victoria: Jézus édes emlékezete című kompozíciója, a folytatásban Anton Bruckner, a késő romantika mesterének templomszentelő motettája, a Locus iste következett, immár zajos reakciót váltva ki a közönségből. A következő hármas egységben Robert Faltus szlovák származású, Spanyolországban élő kortárs szerző: Ave Maria, romantika oldaláról közelítő Edvard Grieg: Ave maris stella, és egy monumentálisabb darab, Bárdos Lajos: Nyújtsd ki menny­ből című műve következett, vastapsot aratva. A kórus egy régi, visszatérő barátnak is teret adott a koncerten, mégpedig Baráth Bálint zongoraművész-zeneszerzőnek, aki Johann Sebastian Bach két Neumeister-korálját játszotta orgonán, ugyancsak nagy sikerrel.

A folytatásban Wolfgang Amadeus Mozart: Ave verum corpus című motettája, a zeneszerző utolsó befejezett szerzeménye hangzott el orgonakísérettel. A szünet előtt Kocsár Miklós: Pater noster című Mi Atyánk változatát énekelte a kórus zajos sikerrel. 
A második részben Ola Gjeilo norvég zeneszerző Ubi caritas, Bárdos Lajos sokáig mellőzött remekműve, a Jeremiás próféta könyörgése, Farkas Ferenc 131. zsoltára, Csíky Boldizsár: Pogány zsoltárok, John Leavitt: Kyrie és a Gloria című remekműve szerepelt. 
A vegyes kar ismét bebizonyította, hogy nem ajándékba kapták a „Hangversenykórus Cum Laude” minősítést. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában