Rendhagyó dalos nemzetiségi és kulturális találkozó volt Kisapostagon

2022.09.09. 17:30

A baracsiak őrizhetik a dalosok vándorkupáját egy éven keresztül

Mosolygós arcok, dalos jókedv és remek ízek. Alighanem egy kellemes vasárnap délelőtti programhoz más nem is kell! Az I. Kisapostagi Dalos és Gasztro Fesztiválon, ahogy az várható is volt, kitűnő hangulatban versenyeztek egymással a meghívott települések dalkörei.

Horváth László

Szatmáriné Piroska, Nagy Attila polgármester örömmel adta át a baracsiak művészeti vezetőjének, Koncz Máriának a vándorkupát

Kisapostag - A rendezvény több okból is rendhagyó, mivel a szervezők olyan együtteseket, dalosformációkat is meghívtak, amelyek eddig nem szerepeltek Kisapostagon. A másik különlegesség a nemzetiségi csoportok fellépése, amivel nem titkolt szándék a környező településeken élő népek, kultúrák összekapcsolása. Harmadikként pedig a dalolás után a nemzetiségek ételeinek kóstolása, és azon keresztül egymás jobb megismerése nyújtott kitűnő lehetőséget a közösségi élet elmélyítésére. 

Egységes megjelenés és hangzás, remek előadás

Elsőként a házigazda, a Lila Akác vezetője, Szatmáriné Piroska köszöntötte a vendégeket. A meghívást elfogadta a Búzavirág Dalkör Dunaújvárosból, a Derűs Ősz Dalkör Dunaegyházáról, az Aranydaru Nyugdíjas Klub Dalkör Nagyvenyimről, a Vadalmafa Dalkör Baracsról, a Sárosdi Dalkör és a Német Nemzetiségi Tánccsoport Mezőfalváról. A köszöntőben elhangzott, szívmelengető a népviseletbe öltözött résztvevők és a régi, ismerős arcok, dalostársak látványa. Valamint külön öröm, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap, Kisapostag Önkormányzata és Varga Gábor országgyűlési képviselő támogatásával létrejöhetett ez a nemzeteket összekapcsoló rendezvény. A mai napon a csodálatos magyar népdalok mellett ízelítőt kaphatunk a szlovák és német népdalokból és táncokból. Továbbá a dalkörök produkciója után megkóstolhatjuk a nemzetiségek ételeit is – hallhattuk a felvezetőben. Ezután Nagy Attila, Kisapostag polgármestere megnyitotta a rendezvényt, amelyben kifejezte örömét, hogy a jövőben sokkal szélesebb körben ismerkedhetnek meg a települést körülvevő népcsoportok kultúrájával, dalaikkal, táncaikkal. 

A Baracsi Vadalmafa Dalkör őrizheti a vándorkupát egy évig

 

A megnyitót követően Varga Gábor, a rendezvény fővédnöke is üdvözölte a megjelenteket. Külön köszönte a nemzetiségiek részvételét, és kellemes dalolást, ismerkedést kívánt. A hivatalos percek elmúltával a dalkörök produkciói következtek, ezekben számos ma is ismert népdal mellett csak arra a vidékre jellemző dalokat is hallhattunk. Ilyen volt a többi között a dunaegyháziak előadása, amelyben egyes dalokat szlovákul is elénekeltek. Szintén nagy sikert aratott és emelte a rendezvény különleges hangulatát a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat tánckarának műsora. A program végén, rövid szünet után, a dalkörök produkcióinak értékelése és a díjátadó következett. 

A Kisapostagi Lila Akác Dalkör ezúttal is remek házigazdának bizonyult Fotók: a szerző
 

A zsűri elnöke, Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere az értékelésben kiemelte az együttesek megjelenésének egységét, a közös hangzás sikerességét és a remek előadásokat. A vándorkupát Szatmáriné Piroska főszervező, Nagy Attila, Kisapostag polgármestere és a zsűri elnöke, Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere adta át a legkiemelkedőbb együttesnek, a Baracsi Vadalmafa Dalkörnek. A díjat Koncz Mária, a dalkör szakmai vezetője vette át. Ezzel a baracsiak a hétvégén két nagyszerű eseményt is ünnepelhettek, mivel szombaton tartották a dalkör fennállásának 25. évfordulóját. 
A rendezvény záró mozzanataként nem maradt más hátra – a dalkörök emléklapjainak kiosztása után –, mint az ebéd elfogyasztása, s a már sokat emlegetett nemzetiségi ételek kóstolása. A Schalbert Kisapostag Település Fejlesztés Alapítvány szervezésében megrendezett esemény ezúttal is méltán öregbítette a vendéglátók jó hírnevét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában