Irány a Srandkönyvtár!

2022.07.04. 16:00

Nyári lapozó – a fürdözők is bővíthetik az olvasósziget kínálatát

A mögöttünk hagyott forró hétvégén debütált a Szalki-szigeti szabadstrandon az Építészfesztiválon készült, három különálló, mobil bútorelemből álló Strandkönyvtár, amely a városi József Attila Könyvtár kötelékébe működik majd a további hónapokban.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Dunaújváros - Állunk a forróságban néhány strandoló társaságában az ötletesen kialakított standok előtt és szemlézzük az évtizedes pauza után újranyitó strandkönyvtár kínálatát.

A könnyedebb Danielle Steel-féle regényektől a töprengősebb klasszikusokig terjed a kínálat, ám aki az újvárosi riviéráról is messzire (el)vágyódna, annak ott a Világjáró magazin.

Az Építészfesztivál alkotótáborában munkálkodó csapat tagjai és Tóth Éva, a József Attila Könyvtár igazgatója Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap 

– A múlt század 60-as éveiben a helyi könyvtárosok törekedtek arra, hogy minél több helyen elérjék, megszólítsák az olvasókat. Így időszakosan működött kihelyezett könyvtár például a városi uszodában, a szabad strandon, de például volt folyóiratolvasó az egykori Vidámparkban is – említi Tóth Éva a dunaújvárosi József Attila Könyvtár igazgatója, akit a strandkönyvtár nem éppen vasszigorral megalkotott szabályaival kapcsolatban hozzátette:

– Azt szeretnénk, ha a strand közönsége magáénak érezné ezt a kis kulturális-könyves szigetet. A standokon kihelyezett köteteket, folyóiratokat, magazinokat, keresztrejtvény-füzeteket bárki forgathatja, ha nagyon megtetszik egy-egy regény vagy könyv, haza is vihetik az olvasók. Ám  gyarapíthatják is olyan könyvekkel, kiadványokkal, amelyekre már otthon nincs szükség. A strandkönyvtár bútorai szétszerelhetők, könnyen szállíthatók, így a nyári hónapok után a városi könyvtárba kerülnek majd.

Keresztrejtvénnyel is lazíthatnak a strand vendégei  

A Strandkönyvtár darabjai a múlt héten a Future Perfect – Építészfesztivál Alkotótáborában, a szomszédos kempingben készültek, egy különálló workshop keretében, amelynek vezetője Csanády Anna Dorottya, Varga Liza és Surján Botond volt.

– Az izgalmas felkérés a dunaújvárosi intézményektől érkezett a BME Építész Szakkolégiumához.  Elmondták, szeretnék kulturális téren is vonzóbbá, pezsgőbbé tenni ezt a sokak által látogatott és kedvelt fürdőhelyet. Olyan elemekben gondolkodtunk, amelyek egyrészt később mobil kiállítóhelyként, de egy strandkönyvtárként is funkcionálhatnak a jövőben. A standok fából és hevederből készültek – gyorsan és viszonylag egyszerűen lapra szerelhetők, hiszen csavarokat, szegeket nem használtunk az összeillesztés során. A három bútor anyagköltsége mintegy 700 ezer forint volt, a közelmúltban alaposan megemelkedett alapanyag árak miatt. A fenntarthatóság érdekében törekedtünk arra is, hogy a lehető legkevesebb maradékkal-hulladékkal dolgozzunk a kivitelezés során. Bízunk abban, hogy a dunaújvárosiak hamar megszeretik és örömmel használják majd a strandkönyvtárat – fogalmazott lapunknak a tervező-kivitelő csapat részéről Csanády Anna és Varga Liza.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában