A fantáziájukkal alkotnak

2022.07.08. 07:00

Andersen klasszikusát dolgozzák fel a diákok a Bartók táborában

Hans Christian Andersen 1843-ban született klasszikusával, A rút kiskacsa meséjével dolgoznak e héten a Bartók színjátszó táborának növendékei. A felső tagozatos és középiskolás diákokból álló alkalmi társulat pénteken mutatja be előadását, amely az alaptörténeten keresztül fontos mai témákat is boncolgat.

Szabó Szabolcs

A színjátszó tábor szervező-mentorai Dubai Péter és Polgár Lilla

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Dunaújváros - A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza B épületének tükrös termében a próbákat Polgár Lilla színművész, drámatanár és Dubai Péter, a színház művészeti titkára irányítja ezen a héten. 
 

A társulat ma délután mutatja be a héten készült előadásátForrás: Szabone Zsedrovits Eniko

– Ez már a hatodik nyár, hogy tematikus színjátszó tábort szerveztünk a dráma és a színpad iránt érdeklődő általános és középiskolás diákok számára. Ezúttal A rút kiskacsa meséjét választottuk alaptörténetnek, hiszen e mindenki által ismert klasszikus segítségével számos olyan, e fiatal korosztály mindennapjait érintő kérdéssel tudunk foglalkozni, mint például a szülő–gyermek és tanár–diák kapcsolatok, vagy az iskolán, közösségen belüli bántalmazás problémája és az ezekből fakadó konfliktusok. Az első lépésben elemeztük a történetet és a karakterek helyzetét, személyiségjegyeit, majd ezekre építve elkezdtünk dolgozni a különböző szituációkon, jeleneteken. Csoportokban dolgozunk, és a fiatalok által felvetett témák, ötletek, elképzelések mentén kezdtük el formálni az előadást, felhasználva a különböző megoldásokat, elképzeléseket. Jól haladtunk az elmúlt napokban, így még a pénteki, a szülőknek, barátoknak szánt előadás előtt arra is jut majd időnk, hogy különböző stílusokba is átültessük a jeleneteket. Csak néhány érdekes lehetőséget említve: érdemes megvizsgálni, hogy a krimi, a dokureality, vagy éppen a szappanopera stílusába ültetve milyen előadás-variációk születhetnének. A színjátszás mellett a táborban helyet kap a zene is. Délelőttönként ritmusjátékok, daltanulás, közös éneklés is színesítik a napi programot – adott betekintést a tábori létbe Polgár Lilla. 

A fiatalok kreatív ötleteiből épül fel az előadás

A részt vevő diákok többsége nem először tapasztalja meg a közös játék, egy előadás elkészítésének izgalmas folyamatát. Sokan közülük már visszajáró táborozók, és emellett valamelyik helyi művészeti iskola színjátszó csoportjának (Violin, POK-kör) aktív tagjai, mások már többször is szerepeltek a Bartók színpadán is látható előadásokban. Arra a kérdésünkre, hogy a széles nyári tábori kínálatból miért épp erre esett a választásuk, a határozottabbak őszintén kifejtik, komolyan érdekli őket a színjátszás, az előadóművészet világa, és a jövőben is szeretnének ezzel foglalkozni. 

Többen visszajáró táborozókForrás: Szabone Zsedrovits Eniko

A Bartók nyári tábora jövő héten egy újabb turnussal folytatódik. A részt vevő óvodások és általános iskolás diákok Polgár Lilla mellett Gasparik Gábor színész és Molnár Stefánia drámapedagógus segítségével készíthetik el közösen színházi előadásukat. 
 

A színjátszó tábor szervező-mentorai Dubai Péter és Polgár Lilla 
Fotók: SzZsE
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában