Passió

2022.06.08. 20:00

Lélekemelő misztérium

A pünkösdhétfőn immáron IX. sorszámmal, a Janko­vich-kúria belső parkjában bemutatott Rácalmási Passió(játék) tartalmas előadással teljesítette az alkotóközösség korábbi szándékát és nemes vállalását, azaz népi játékból igazi misztériumdrámává vált.

Szabó Szabolcs

A Rácalmási Passió az elmúlt csaknem egy évtized alatt számos alkalommal bizonyította, hogy képes a folyamatos fejlődésre, megújulásra, s egyre több csatlakozó számára nyújt teret és lehetőséget, hogy egyfajta közösségi élményként átélje e misztériumjáték varázslatos üzenetét. 

Látványos, sok szereplőt megmozgató jelenetek, korhű jelmezek és díszletek tették átélhetővé a történetet Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Szabó Sipos Barnabás Jászai Mari-díjas színész, festő, zenész, antropozófus a tavalyi év elején rendezőként csatlakozott az alkotócsapathoz, és ötletei, munkája révén – segédrendezőként tevékenységét Gulácsi Zoltán segítette – valóban szintet lépett az előadás, amely a szereplők-alkotók szerint is egy népi játékból mára egy misztériumdrámává vált. 

Minderről Molnár József „Dodi” így írt a lapunknak küldött beharangozó írásában (a bővebb cikk az AntropoSophia című folyóirat idei húsvéti számában jelent meg – a szerk.): „A misztériumdráma lényege, hogy a »titok« napvilágra kerül, és amíg »történik«, addig a szereplők a »csatornák«, akiken keresztül a lelki élmény beleszületik a világba. A dráma alkotóinak nem titkolt szándéka, hogy egyre több nézőből szereplő legyen, hogy a nézőknek közvetített élmény minél többünkben, minél többünk által szülessen, hogy ezáltal minél több emberi lélek az átélésben – kívülről belülre – kerüljön.” 


A Jankovich-kúria belső udvarát megtöltő közönség egy maradandó, lélekemelő élménnyel és egyben egy átgondoltan, nívósan összerakott előadással lett gazdagabb. A misztériumdráma fő szereplői hitelesen formálták meg a karaktereket, a díszletek, a jelmezek és a korhű ruhák átélhetővé tették Jézus korát. 

A Quintia együttes, kiegészülve Balogh Zoltán Andrással, pedig varázslatos zenei támaszt nyújtott a IX. Rácalmási Passiójáték újabb sikeréhez. Mindezek alapján kíváncsian várjuk, milyen jubileumi, X. előadással készül majd 2023-ra a lelkes és egyre bővülő alkotóközösség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában