A jövőben szeretnék a hagyományt tovább ápolni

2022.06.07. 15:00

Élő népszokás Mezőfalván a pünkösdi királynéjárás, a pünkösdölés

Horváth László

Szép magyar népszokást elevenítettek fel pünkösd hétfőn a mezőfalvi néptáncos lányok, mikor járták a falut és megválasztották a pünkösdi királynét. A népi hagyomány szerint az lehet pünkösdi királylány, királyné, akit a falu fiatal leányai közül választanak meg szerénysége, szemérmessége, szorgossága és szelídsége okán. Koronája, koszorúja rózsából készült. Ezt a népi játékot láthattuk szombaton Mezőfalván.

Pünkösdkor különféle népszokás volt jellemző tájegységenként, mint például a Pünkösdi királyválasztás vagy a Pünkösdi királynéjárás, kezdi Bodás Dalma néptáncos. Mi a mai napon az utóbbi hagyományát jelenítettük meg Kuminka Zsuzsanna és Czuppon Péter által. Ezt a szokást fiatal lányok tartották, két oszlopban középen a kiskirálynéval, rózsaszirmokat hintettek rá, majd a tánccal egybekötött ének végén felemelték különböző mondóka kíséretében.  A lányokkal szép viseleteinkbe öltözve korai órákban útnak indultunk, menet közben énekelve jártuk az utcákat, míg odaértünk egy-egy családhoz. Kezdetben úgy készültünk, hogy egymáshoz, táncosokhoz megyünk el, végül a tervezetnél több helyre jutottunk el. A faluból többen is vendégül láttak bennünket, amelyet mi nagy örömmel fogadtunk és még egyszer nagyon szépen köszönünk! Ezt a különleges élményekkel teli napot a baracsi táncosainknál zártuk. A jövőben szeretnék Pünkösd hagyományát tovább ápolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában