Modern rabszolgaság

2022.06.23. 12:00

Egy indiai szolgálólány megrázó története

Ajánló - A Dunaújvárosi Hírlap független könyveladási adatok alapján összeállított sikerlistás könyvekből ajánl olvasnivalót.

duol.hu

Bibit saját édesanyja küldi dolgozni Kuvaitba Fotó: BGy

Bibit saját édesanyja küldi dolgozni Kuvaitba Fotó: BGy

Laila Shukri: Arab paloták szolgálója voltam 

Egy indiai lány megrázó története, aki dúsgazdag emberek szolgálatába szegődött. 
Földünk szegény országaiból embermilliók kelnek útra, hogy a Perzsa-öböl partján, jómódú emberek házánál vállalt munkával próbáljanak meg a maguk és otthon maradt családjuk érdekében pénzt keresni. 
Laila Shukri Bibi Shaik történetében meséli el azok sorsát, akik a saját bőrükön tapasztalták meg a modern kori rabszolgatartás rendszerének kínjait. 
A tízéves Bibit saját édesanyja küldi dolgozni Kuvaitba. A kislány egy csecsemő gondozását kapja feladatul, miközben el kell végeznie az összes házimunkát az őt felfogadó családnál, amelynek tagjai minden idejére igényt tartanak, és szüntelenül újabb feladatokkal halmozzák el. Bibi hamar rájön, hogy teljes mértékben függ a munkaadóitól. 

Milyen egy szolgáló sorsa az arab palotákban?

Milyen egy szolgáló sorsa az arab házaknál, palotákban? Mekkora árat kell fizetni egy emberibb jövő reményéért? 
Egy távoli világ eltérő mentalitása és szokásai, amelyek egy európai ember számára sokkoló események. 
A szerzőről: Laila Shukri a lengyel írónő irodalmi álneve, egy arab emírségekbeli sejk felesége. Shukri a közel-keleti arab nők életéről ír. 
Laila Shukriról nem sokat tudni, mivel védi személyiségi jogait. Muszlim feleségként burkát visel. A lengyel nő konzervatív családból származik, akiknek nem tetszett a házassága egy más kultúrájú és vallású férfival. Lailát annyira elvarázsolja az Emirátusok gazdagsága és férje családja, hogy nem akar visszatérni Nyugatra. Úgy gondolja, hogy az arab kultúrában az élet kedvesebb egy nőhöz, mert nem kell semmiért aggódnia, semmire sem törekednie. 
A hagyományok szerint a férj mindennel törődik, de ennek van rossz oldala is. Ő a gyermekek törvényes gyámja, ami azt jelenti, hogy teljesen elszigetelheti őket anyjuktól. Amikor csak akarja, el tud válni a feleségétől. A sejk megerőszakolta Lailát, miután titokban reklámozta a könyvét. 
(Forrás: bookline.hu) 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában