Dunaújváros

2022.05.14. 10:00

Városi értékeink

duol.hu

Fotó: Digitális Képarchívum - http://dka.oszk.hu - DKA-034293

Sétálgatva a városban, érdekes, értékes alkotásokat láthatunk, bár talán sem az alkotót, sem a művet nem ismerjük pontosan. Az Építők útja egyik parkjában egy kisebb szökőkút részeként állították fel 1953-ban Az öntelt mackó című szobrot. ­Alkotója Somogyi József (1916–1993) Kossuth-díjas szobrászművész. 

Az öntelt mackó szobra, Somogyi egyik elsõ alkotása az Építõk útja egyik parkjában került felállításra, szökõkút részeként... A szobron még nem fedezzük fel a jellegzetes Somogyi-vonásokat, amit késõbb nemcsak ember, hanem állatábrázolásain is megtalálhatunk. 220 x 71 x 69 cm-es szobor. (Forrás: szoborlap.hu)
Forrás: JAKD

A szobor Somogyi egyik első alkotása, így e művön még nem fedezzük fel a jellegzetes Somogyi-vonásokat, amit később nemcsak ember-, hanem állatábrázolásain is megtalálhatunk. A kőből faragott szobor 220 centiméter magas. Gyerekek, turisták körében népszerű, sokan készítenek fényképet az öntelt mackó társaságában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában