Megnyitott az álmok valósága

2022.05.03. 20:00

Párnákon az álmok valósága, mindez tündérperspektívából

Morva Dávid

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az Úgyhagyott (2017) és a Forgó (2019) után újabb tárlattal jelentkezett Szabóné Zsedrovits Enikő, a DH és a DUOL.hu fotóriportere. A képek minőségére ahogy eddig, úgy most sem lehet panasz azonban ezúttal egészen különleges módon mutatta be képeit a művész: párnavászonra nyomtatta őket, így kerültek a nagyközönség elé. 

„A tárlatban helyet kapott alkotások növényeket, virágokat ábrázolnak. Ezek tűnhetnek ugyan, természetfotónak, de én nem vagyok természetfotós, nem értek ahhoz a műfajhoz. Emiatt gondolkodtunk azon, hogy valami más, valami szokatlan ábrázolási módot találjunk a képekhez, innen jött az ötlet, hogy párnákon mutassuk be a képeket” – árulta el a művész.

Aki Enikő korábbi tárlatainak megtekintését elmulasztotta – nagy hiba volt – annak talán nem szúr szemet, hogy az ember, az emberi interakciók teljes mértékben hiányoznak az alkotásokról. Ez egyébként nemcsak most, hanem az Úgyhagyott és a Forgó képeire is jellemző volt. 

„Ez szándékos koncepció, mivel a munkám során nap, mint nap embereket, emberi kapcsolatokat fotózok, így ezekkel a képekkel – nemcsak a mostaniakkal, hanem a korábbi tárlatban szereplőkkel – pihenem ki magam, ezek emelnek ki a mindennapokból” – mondta el, Enikő.

Az emberektől, pontosabban a hiányuktól, azonban cseppet sem lesz kevésbé emberközeli a kiállítás, éppen ellenkezőleg: a fotók előtt merengve, belső utazásra indulhatunk, amely – ha jól figyelünk – egészen messzire és mélyre repíthet bennünket, így adva egy kis pihenőt a mindennapok zajos forgatagában.
Ide azonban, ahogy a tárlat ajánlójában is olvasható: csak a megfelelő perspektívából nyerhetünk bebocsátást. Érdemes megkeresni azt a perspektívát, minderre május végéig van lehetőségük a látogatóknak.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában