Remekeltek

2022.04.22. 17:00

Pannonos siker a Helikoni Fesztiválon

Rangos fesztiváldíjat nyert a dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ (POK) diákjainak médiacsapata. A keszthelyi Helikon Fesztiválon aranyérmes lett dokumentumfilmjük, amelyet Vizsolyban forgattak. A fesztivál évek óta keresi a fiatal tehetségeket. Idén a rangos tehetségklub tagjai lettek a POK diákjai is. - tudtuk meg Pachmann Péter ismert televíziós személyiségtől, aki az iskola média képzőkörének vezetője is egyben.

duol.hu

A Pannon Oktatási Központ diákjai egy pályázat keretében utaztak Vizsolyba, hogy filmet forgassanak a Hungarikum minősítéssel ellátott Vizsolyi Bibliáról. A diákok célja az volt, hogy ne útifilm készüljön a fontos magyar nyelvemlékről, hiszen abból már több tucat jelent meg az elmúlt évtizedekben. Emberi sorsokon keresztül igyekeztek bemutatni a Károlyi-biblia magyar történelemben betöltött szerepét, fontosságát és a vizsolyi hagyományőrzőket. Egyedi ötlettel, egy, a településen dolgozó takarítónő szemszögéből mutatták meg, miért képvisel felbecsülhetetlen kulturális értéket a református Biblia és miért létfontosságú mindennapos karbantartása.

Talán kevesen tudják, de 20 évvel ezelőtt a Bibliát ellopták Vizsolyból. A tolvajok sütőfóliába csavarták és egy Komáromban épülő ház tetőszerkezetébe rejtették, építési habarccsal kenték be. A Biblia a fogság 18 hónapja alatt foszlásnak indult, bomlani kezdett. Amikor megtalálták, nagyon rossz állapotban volt. Vizsolyban azóta egy teljes csapat dolgozik azon, hogy a felbecsülhetetlen értékű Biblia folyamatosan levegőt kapjon, különben felemészti a penész és a gomba. Ennek a csapatnak tagja a takarítónő is, aki a dokumentumfilm főszereplője. 

És álljon itt a díjnyertes alkotás szereplőinek neve is: Fási Alexa, Faragó-Székely Attila, Farkas Dávid (nincs a képen) Gáspár Zoé, Kálmán Lilla, Lukács Zsombor (nincs a képen), Makó Miklós (nincs a képen), Papp Zoé, Szalai Szimonetta (nincs a képen), Uhrik Vanessza. A POK-os diákok felkészítő tanárai pedig Tóthné Kolmankó Diána, Pomázi Petra és Némethné Ámon Erika voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában