A tavasz ébredése című darab aktuális kérdéseket feszeget

2022.02.15. 07:00

Ma is tabutéma a tabu?

A Bartók Kamaraszínház szombaton este tűzte műsorára A tavasz ébredése című drámát a stúdiószínpadon. Az előadást követően drámapedagógiai feldolgozó beszélgetést tartott Rábavölgyi Tamás a közönség – előadás után is maradó – tagjaival.

Brousil Csaba

Rábavölgyi Tamás tartotta az előadás utáni beszélgetős foglalkozást

Fotó: LI

Dunaújváros - Fiatalok. Tizenévesek. Tele vágyakkal, érzésekkel. Tapasztalni akarnak. Felfedezni. Megérteni a világot, amiben élnek. Rengeteg kérdésük van, de valamiért kevés a válasz. És ha van, az is inkább kitérő… Vagy gólyamese. Hazugság. Marad a kíváncsiság, a vívódás, az elfojtás, a zűrzavar. A tragédia. A felnőttek védeni akarnak, és néha mégis ártanak. Hogy van ez? Pedig a felnőttek azt szeretnék, hogy egy nap a gyerekeik is felnőjenek… Wedekind 130 évvel ezelőtt írt drámája valahogy nem akar veszíteni az aktualitásából. Pedig mennyire jó lenne – áll a színház honlapjának a darabhoz írt ajánlójában. 

130 éve velünk élnek ezek a kérdések?

Jól fogták meg a lényeget: a dráma számtalan, ma is aktuális kérdést feszeget. Tabunak számítanak-e még azok a „dolgok”, amelyeket személy szerint a néző vagy a társadalom annak tekint? Provokáció megjeleníteni a fiatalokban felmerülő kérdéseket, vagy ez már napi rutinnak számít, és ezért nem esik szó róluk? 

Nem szeretnénk elmesélni a mű tartalmát, hiszen azt még négyszer műsorra tűzik a Bartókban, nem lenne fair úgy írni róla, hogy aki meg szeretné nézni, annak elvegyük a kíváncsiságát. Annyit azonban elmondhatunk, hogy fiataloknak és idősebbeknek is tanulságos a darab, mindenkinek ajánljuk, hogy ha tehetik, nézzék meg. Szűk két óra, és nincs szünet közben, de majd ha látták, megértik, hogy dramaturgiailag nem lehetett volna hol elvágni az előadást, és megakasztani a nézők figyelmét. Így „egyhúzóra” kell magunkévá tenni az egészet. 

Segített viszont – főleg a fiataloknak – az a beszélgetés, amelyet az előadás után hallhattunk Rábavölgyi Tamás vezetésével, amelybe a darabban játszó Tóth Mátyás és Vrabecz Botond is bekapcsolódott. Noha nem sokan maradtak a közönség soraiból ezen a „foglalkozáson”, akik vették a fáradtságot, és rászánták az időt, megismerhették a különböző korosztályokból valók véleményét a tabukról, a társadalmi konvenciókról, az engedelmességről, vagy éppen arról, hogy a társadalom felhígult vagy csak színesedett a mai korban. 

Szereplők: Wendla – Fekete Ágnes, Menyus – Vrabecz Botond, Marci – Tóth Mátyás, Bergmann-né, Wendla anyja/Tanárnő – Marjai Virág, Gáborné, Menyus anyja/Tanárnő – Kovács Vanda, Gábor úr, Menyus apja/Igazgató/Álarcos úr – Jegercsik Csaba. Rendező: Ivanics Tamás. Az előadást február 28-án láthatják még ebben a hónapban, azt követően március 14-én és 22-én lesz műsoron, utóbbi napon két előadást is tartanak 14, illetve 19 órai kezdettel a Bartók stúdiószínpadán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában