Megnyitó

2022.01.28. 13:00

Összkép – hat évtized közös munkásságáról

Összkép címmel ma 18 órakor mutatkozik be Cyránski Mária és ifj. Koffán Károly közös kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben. 

Szabó Szabolcs

Csütörtökön délelőtt még javában épült az Összkép kiállítás Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Zsedrovits Eniko

A két jelentős alkotó az 1960-as évektől, főiskolai találkozásuk óta csaknem hat évtizeden át együtt, családi közösségben dolgozott, s munkásságuk 1965-től elválaszthatatlanul összekapcsolódott Fejér és Tolna megye közelmúltjának történetével, kulturális-művészeti krónikájával is. A két művész alkotói pályafutását évtizedeken át követő Wehner Tibor művészettörténész így ír a kiállítás ajánlójában: „Cyránski Mária és ifj. Koffán Károly hallatlanul gazdag, szerteágazó művészeti munkásságát teljességében természetesen nem tárhatja fel ez a kiállítás, az ezúttal a Cyránski-hagyatékból és az ifj. Koffán-kollekcióból válogatott kisplasztikák, domborművek, érmek, tűzzománcok, egyedi és sokszorosított grafikák, számítógépes kompozíciók, fotók és dokumentumok együttese.

A KMI tárlata tehát csak bepillantást adhat a két alkotó történelmi korszakokat összekötő periodikus törekvéseibe, s egyúttal fontos jelenségeket és tájékozódási pontokat jelöl meg és emel ki a Duna menti térség XX. század utolsó harmadában és a XXI. század kezdetén lezajlott kulturális-művészeti eseménytörténetében. S tanúsíthatja, hogy az erőteljes kötődéseken túl mindemellett a Cyránski–ifj. Koffán művészházaspár életműve messze túlmutat, túllép e régió határain. 

A megnyitón köszöntőt mond Barta Endre alpolgármester. A tárlatot Szente Tünde szociológus ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe, közreműködik Juhos Melinda harmonikaművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában