Akkoriban népszerű volt az „utaskönyvtár”

2022.01.24. 11:00

Amikor az autóbuszon is volt könyvkölcsönzés

Még a hatvanas évek közepén volt az, hogy a Dunaújváros – Székesfehérvár – Győr útvonalon közlekedő autóbusz utasai utazás közben 55 könyv közül is válogathattak, olvashattak.

Brousil Csaba

Az utaskönyvtár kék doboza ma is megvan Fotó: Youtube

Az utaskönyvtár köteteit úgy válogatták össze, hogy rövid írásműveket, kisregényeket, novellákat, verseket, karcolatokat tartalmazzanak. A bejáró dolgozók művelődésének elősegítésére indított kezdeményezés nagy népszerűségre tett szert, és már az első napon nagy forgalma volt a kísérleti autóbusz-könyvtárnak. A busz falára szerelt könyvtárból lehetett a könyveket kölcsönözni, ezt a kék faszekrényt a fehérvári könyvtárban még ma is őrzik – írják a József Attila Könyvtár honlapján. 

Így írt az utaskönyvtár „történetének” hajnaláról a korabeli Fejér Megyei Hírlap. „A Vörösmarty megyei könyvtárban formás, világoskék színűre festett faszekrény körül forgolódnak a könyvtárosok. A szekrényke ajtaja nyitva, a polcain kettős sorban sorakoznak a könyvek. Útleírások, novelláskötetek, humoros karcolatok gyűjteményei, verseskötet, kisregény. Látnivaló: útravaló olvasmányok. Olyan könyvek, amelyeket autóbuszon, vonaton vesz különösen szívesen kezébe az ember, amikor már kényelmesen elhelyezkedett ülőhelyén, s az izgalmas, érdekfeszítő olvasmány lapjaiba temetkezve akarja eltölteni az utazás egyébként unalmas óráit. De lám, máris csukódik a szekrényke ajtaja, s olvashatóvá válik a fehér betűs felirat: Utaskönyvtár. – Hová utazik az utaskönyvtár? – tesszük fel a kérdést a szekrény körül szorgoskodóknak. – A hét végén kel először útra Dunaújváros és Székesfehérvár útvonalán közlekedő reggeli autóbuszjáraton – hangzik a válasz. S kiderül az is, miért készült. Elsősorban a bejáró dolgozók érdekében, akiket utazgatással terhelt életmódjuk miatt mindeddig nehezen lehetett megközelíteni a népművelés hagyományos eszközeivel. Részükre készült most ez a szórakoztatva-művelő Utaskönyvtár, amelynek 55 kötete néhány nap múlva már útra kel a megye egyik legforgalmasabb munkásjáratán, az utasok örömére.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában