zenés előadás

2021.11.06. 19:00

Karády est lesz Kisapostagon

Karády Katalin életéről készült érzelmes, zenés darabot mutatnak be Kisapostagon 2021. november 20-án, szombaton a Községháza kultúrtermében.

Kállai Félix

Telefonon beszéltünk az est egyik szereplőjével és rendezőjével, Dévényi Ildikóval.

Dévényi Ildikó

- Ketten lépünk fel a faluház előadótermében. Lukács Melinda színművész Karádyt alakítja, én pedig az öltöztetőnőjét, Mohácsi Ilonát. A Pivornyák Anikó által írt darabban nyolc korabeli gyönyőrű Karády dal csendül fel Tóth Gábor zongoraművész kíséretében. Az est során Karády életét dolgozzuk fel, ami tele volt érzelemmel és drámával. Gyerekkorától egészen a haláláig követheti végig a néző a főhős kicsit sem könnyű sorsát és annak alakulását. A filmsztár csillogása előtt és után drámai eseményeken ment keresztül, melyet próbálunk ugyan humorral oldani, de nem garantálom, hogy a közönség nem könnyezi meg a látottakat.

- Sok olyan plusz információval is gazdagodnak a nézők, amelyet nem is gondoltak a filmsztárról.

- Mikor felkértek a darab rendezésére, beleástam magam az élettörténetébe és magam is meglepődtem Karády életének egy-egy eseményén. Édesapja agresszív volt, aki szíjjal verte gyermekeit. Bár szerelme miatt nácinak tartották, egy egész gyermekcsapatot mentett meg a kivégzéstől úgy, hogy az ékszereivel fizette le a nyilasokat. Későbbiekben mellőzött színésznő lett. Tíz évig élt Brazíliában, majd Amerikába költözött.

Öltöztetőnője mindvégig kitartott mellette, igazi bizalmasa volt, aki életének jó és rossz szakaszaiban is mellette állt.

- A darab az öltöztetőnő szemszögéből mutatja be a titokzatos Karády-t, aki korának ünnepelt dívája volt, hajviseletével, kalapjával divatot teremtett, aki búgó hangjával és szépségével levette a férfi nézőket a lábukról.

- Karády Katalin a mai napig érdekli az embereket, jól mutatja ezt az, hogy eddig tizenöt előadást ért meg a darab, nemrégiben Dunaújvárosban az MMK-ban láthatták a zenés darabot, mikor is telt ház előtt játszhattunk. Reméljük, most is sokan eljönnek majd Kisapostagra!

- Társulat és mindenféle támogató háttér nélkül viszi a darabjait településről településre. Hogyan szervezi az előadásokat?

- Leginkább szóbeszéd útján jutunk egy helyszínről a másikra. Szívünk-lelkünk benne van az előadásokban, ezt a közönség érzi és a tapsával, a nevetésével, vagy a könnyével meghálálja. Mi pedig örömmel megyünk újabb helyszínekre, ahova meghívást kapunk.

Legutóbb az MMK színpadán játszották a darabot, telt ház mellett.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.duol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-legendas-no-eleteben-csucsok-es-melysegek-valtottak-egymast-4146727/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában