interaktív színháztörténet

2021.10.16. 15:30

Kötelező darabok, ezúttal is élménydús formában

A Bartók színház szeptember elején indította el interaktív színháztörténeti képzési sorozatát, amely két szálon fut. A „Kötelezők – koncepciók” keretében szeptemberben az Antigoné, majd e héten csütörtökön este a Rómeó és Júlia került terítékre. Október 28-án pedig a jelentős színházi figuráról, Ódry Árpádról lesz szó.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Csadi Zoltán, a Bartók művészeti vezetője az előadás első felében bemutatta a darab keletkezésének történetét és hátterét, valamint arra kérte a fiatal közönséget, hogy találják meg azon pontokat, amelyek kulcsfontosságúak a világ drámairodalmának egyik legismertebb művében.

A felkészült fiatal közönség többségében remekül megválaszolta a darabbal kapcsolatos ötletes kérdéseket
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A darab bemutatását követően a két előadó nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a magyar színjátszás történetében milyen szerepet is játszott a Rómeó és Júlia. Dr. Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos munkatársa részletesen beszélt arról, hogy miként mutatták be első ízben a Shakespeare klasszikusát Magyarországon, és arról is szólt, hogy a XX. század magyar színháztörténetének legnevesebb színészei is rendre szerepet kaptak egy-egy bemutatón.

Csadi Zoltán és Gajdó Tamás a magyar színháztörténetről is beszéltek a darabbal kapcsolatban

Így Rómeó és Júlia szerepében láthatta a főváros közönsége például Blaha Lujzát, Tolnay Klárit és Törőcsik Marit is, valamint Rómeót megformálta Darvas Iván és a fiatal Mácsai Pál is. Csadi Zoltán és dr. Gajdó Tamás is részletesen elemezte, hogy egy-egy korszakos Rómeó és Júlia-előadás során milyen színpadi eszközöket alkalmaztak a rendezők. Megidézték a Független Színpad előadását, a legendás Ruszt József rendezésében 1991-ből, valamint egy Alföldi Róbert-féle előadást is. Dr. Gajdó Tamás külön kiemelte a klasszikus erkélyjelenetet, és azt, hogy ezt miként dolgozták fel, építették be egy-egy előadásba a rendezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában