ajánló

2021.10.05. 15:00

Egy izgalmas sorozat

duol.hu

A Trónok harca című sorozat sikerének köszönhetően reneszánszukat élik a középkori témájú vagy középkori hangulatú könyv- és televíziós sorozatok. Ezek közül az egyik legfrissebb a templomos lovagokat középpontba állító Knightfall. Az angol cím egy összetett szó, egy szójáték, amely a lovag + bukás tagokból áll, és kiejtve mondhatjuk, megegyezik a nightfall (= alkonyat) szóval, így megalapozva a baljós hangulatot (magyarra ez az összetettség nehezen lett volna fordítható, a sorozat nálunk Templomosok címen fut).

A címből kiderül, hogy a sorozat a templomos lovagrendről szól, amely a középkor legerősebb, leggazdagabb, egyben legtitokzatosabb lovagrendje volt, amelynek tagjai a keresztény egyház relikviái – köztük a Szent Grál – védelmének szentelték életüket.

Tom Cullen, mint Sir Landry du Lauzon, főszereplő
Fotó: hbogo.hu

A sorozat a hit, hűség és testvériség krónikája, amely átfogja a lovagrend történetét a kezdetektől a bukásáig. A Szentföldön folytatott harcuktól kezdve a francia király és VIII. Bonifác pápa ellen folytatott küzdelmükön át a rend felszámolásáig követhetjük nyomon a keresztes lovagok útját.

A történet Akkon elestével (1291) és a templomosok által őrzött Szent Grál elvesztésével (tengerbe süllyedésével) kezdődik, majd 15 év elteltével (1306) Párizsban folytatódik. Ezután az újonnan felbukkanó Grál visszaszerzésének nehézségeit követhetjük nyomon, a francia királyi udvar intrikáival fűszerezve. Ha felidézzük a XII. században, a Szentföldre utazó zarándokok védelmére alapított lovagrend történetét, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a sorozat készítői csupán egy évvel a franciaországi templomos lovagok letartóztatása (1307), és 8 évvel a rend nagymesterének, Jacques de Molay-nak máglyahalála (1314) előtt vették fel a történet fonalát.

Mivel a Templomosok nem dokumentumfilmnek készült, igazságtalan lenne túl magas elvárásokat támasztanunk a hitelesség tekintetében. Mégis, akármennyire szeretnénk elnézőek lenni, be kell látnunk, hogy az alkotók igen mostohán bántak a történelmi tényekkel. A sorozat az HBO GO szolgáltatónál érhető el. (Forrás: ujkor.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában