Életmű

2021.08.26. 16:00

Wünsch Lászlóné is a szépkorúak táborában

Molnár Emese

Fotó: LI

A kilencvenedik születésnapját ünnepelhette Wünsch Lászlóné Tomcsányi Éva. Az önkormányzat hagyománya, hogy a szépkort megélt polgárait köszönti, így Éva nénit is megajándékozta Pintér Tamás polgármester és Szántó Péter képviselő.

Sokaknak nem kell bemutatni a Wünsch házaspárt, nevük szinte egyet jelent város tánckultúrájának megalapozásával és kiépítésével.

Mint azt a rövidebb méltatásban írják, Wünsch Lászlóné Tomcsányi Éva 1931. augusztus 23-án született Sátor­aljaújhelyen. 1950-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Iskola koreográfusképző tánc főtanszakára. A diploma után érkezett városunkba azért, hogy megalapítsa a városi balettiskolát (Sztálinvárosi Balettiskola) és a felépülő színházban balettmester legyen. Az iskola 30 fővel indult, majd ez a szám évről évre emelkedett, és elérte a 360 fős létszámot.

A nívódíjas balettmester nevéhez köthető egyebek mellett, hogy az országban elsőként Dunaújvárosban indulhatott el az Állami Alapfokú Táncművészeti Iskola. 1954-ben kötött házasságot Wünsch László koreográfussal, akivel azóta is boldog házasságban élnek.

Nevük egybeforrt Dunaújvárossal és a táncművészettel. A házaspár számos díj büszke tulajdonosa, köztük a Dunaújvárosért díj, Dunaújváros Érdemes Pedagógusa díj vagy Dunaújváros díszpolgára kitüntető cím. A 2003-as esztendőben Éva néni tevékenységét a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

Wünsch Lászlóné Tomcsányi Évát a születésnapja alkalmából köszöntötte az önkormányzat
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában