színjátszótábor

2021.07.12. 14:00

Jancsi és Juliska a híradóban vagy doku-realityben előadva

Ki hinné, hogy az idei már az ötödik esztendő, amikor a színjátszást kedvelőknek tábort rendeznek a városban! Polgár Lilla színművész vezetésével idén is összegyűltek, ám idén először a Violin Alapfokú Művészeti Iskola égisze alatt a Kallós Dezső utcai bázison, kellemes, klimatizált környezetben.

Balla Tibor

2021.07.08. Violin Alapfokú Művészeti Iskola színjátszó tábora Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaúvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A színjátszótábor remek lehetőség azoknak is, akik a jövőben a Violin Alapfokú Művészeti Iskola színjáték tanszakán kívánnak tanulni, így bepillantást nyerhetnek az itt folyó munkába.

Idén – ahogy a legtöbb évben – két turnussal indultak, ami optimális a működés szempontjából. Az első turnusban a „nagyok” voltak, hetedik osztálytól felfelé, de idén egy „kakukktojás” is akadt, mert ő már elmúlt 20 éves – ugyanis jelentkezni 6 és 21 éves kor között lehetett –, de ő is könnyen beilleszkedett és jól érezte magát. A második turnusban a kisebbek jönnek ezen a héten, ők 8 és 12 év közöttiek.

Az első turnus csoportképe, kiegészítve a táborvezetőkkel Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Polgár Lilla színművész, drámapedagógus, a tábor vezetője elmondta, hogy találtak egy kompromisszumos megoldást, a téma ugyanaz marad mindkét turnusban, csak éppen másként dolgozzák fel a két korosztálynak. Ez a téma pedig idén nem más, mint a Jancsi és Juliska története. A nagyoknál különféle stílusokba öltöztetve közelítik meg. A tábort Polgár Lilla és Molnár Stefánia színészek, a Violin Alapfokú Művészeti Iskola színjáték tanszakának pedagógusai, valamint Dubai Péter, a Pannon Oktatási Központ színjátszó szakkörének vezetője, Dubainé Siegrist Cecília és Szekeres Petra vezetik, tehát a tábor továbbra is kötődik a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza szellemiségéhez.

Ha van fantázia, már nincs is szükség díszletre, kellékre

Úgy döntöttek, hogy nem egy konkrét szöveget adnak a gyerekeknek, amivel dolgozniuk és tanulniuk kell, hiszen egész évben tanulnak az iskolában, engedték őket szabadon alkotni, szabadon játszhatnak a jelenettel. Ajánlásként meghatároztak 25-féle játékstílust, ezek közül választhatják ki azt, amit ráhúznak a történetre. Hogy mennyire sokszínű ez? Van közte horror, reklámokkal kiegészítve, szlengben, doku-reality, vagy híradó stílusban eljátszva. Nagyon sok izgalmas játéklehetőség van. Alkotnak, improvizálnak. Az első turnusban látható volt, hogy óriási az alkotókedv és nagyon termékenyek a résztvevők.

A képzeletbeli színpadon bizony hétköznapi, hogy elcsattan egy-két pofon is

Minden nap reggel kilenckor egy egyórás zenés foglalkozásuk van. Ehhez minden évben ragaszkodtak eddig, mert egy kis ritmusgyakorlat, éneklés, zenei fejlesztés sosem árt, és remekül beépíthetők a jelenetek közé, vagy akár egy külön blokként. A tízórait követően egy hosszabb színjátékos, drámapedagógiai foglalkozáson vesznek részt, ami ebéd után megismétlődik, esetenként egy kreatív foglalkozással kiegészítve. A turnus zárásaként tartanak egy házi bemutatót a szülőknek, rokonoknak, hogy ők is lássák, mit alkottak a gyerekek a hét folyamán.

A jelenet kedvéért a diákból könnyen válik akár könyörtelen, megrendíthetetlen szülő

Viszonylag kevés az új arc a táborozók között, visszatérnek évről évre. Van, aki csak a táborra jön nyaranta, és vannak azok, akik a Violin Alapfokú Művészeti Iskola tanítványaiként egész évben ezzel foglalkoznak, de még a nyári szünetben is igénylik az ilyen foglalkozásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában