figyeljünk rájuk

2021.06.21. 11:00

Megfelelően védeni kell a babákat a tűző naptól

Az anyatejjel táplált csecsemőknek szükséges-e folyadékpótlást adni a nyári hőségben, illetve hogyan öltöztessük a babákat?

teol.hu

Forrás: Shutterstock

– Az anyatejes babáknak nem szükséges pluszfolyadékot adni – válaszolta a kérdésre dr. Tusa Annamária szekszárdi gyermekháziorvos.

Az előtej ugyanis teljes mértékben alkalmas a szomjúság oltására. Ha nagy a meleg, akkor nem kell ragaszkodni a háromóránkénti szoptatási időhöz, igény szerint kell a gyermeket a mellre tenni, ha szomjas, akkor úgyis csak az előtejet fogja meginni.

A tápszeres babáknál más a helyzet, ott lehet a folyadékot pótolni, de csak vízzel. Az üzletben kapható babavizet közvetlenül kaphatja a csecsemő, a csapvizet viszont csak felforralva és visszahűtve. Öt hónapos kortól pedig minél több gyümölcsöt – meggy, barack, alma – kínáljunk a kicsiknek.

Az öltözéket tekintve nem kell a kicsit jobban felöltöztetni, mint ahogy mi magunk vagyunk felöltözve. A nyirkos nyakszirt és hát, az átizzadt hajacska jelzi, ha túl sok a ruha a babán.

A napfénnyel óvatosan bánjunk, leárnyékolással és egyéb módszerekkel védjük a tűző naptól a babát – de úgy, hogy a levegő útja ne legyen elzárva a babakocsiban. Hat hónapos kortól fizikai szűrős naptejek, egyéves kortól kémiai szűrős naptejek is alkalmazhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában