gyökeres változások

2021.05.12. 11:30

Ősztől külön utakon folytatja a Vasas együttes és a Violin iskola

Az elmúlt héten a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes fenntartója, a Munkásművelődési Központ igazgatója, Kováts Rózsa összehívta a Vasas csoportjait, és tájékoztatta őket, hogy az együttes életében gyökeres változások történtek.

Balla Tibor

20210118 Dunaújváros Portré, interjú Évértékelő Kováts Rózsa, a Munkásművelődési Központ ügyvezető Igazgatójával Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Laczkó Izabella

Az egyik jelentős változás a vezető személyében történt a közelmúltban. A nagy múltú együttes eddigi szakmai vezetője, táncoktatója, Suplicz Mihály felmondott mind a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesnél, mind a Munkásművelődési Központban. A kialakult helyzet rákényszerítette a vezetést, hogy egy merőben más koncepció kialakításával tervezzék az együttes jövőjét, és az együttes továbbfejlődését új irányvonal kialakításával igyekeznek biztosítani, amely rengeteg új lehetőséget kínál.

Kováts Rózsa merőben más koncepcióban tervezi az együttes jövőjét
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Kováts Rózsa elmondta, döntéskényszerbe került, ezért új művészeti vezetőt kellett keresnie, akit meg is talált Lengyel Szabolcs Micsi személyében, aki ez év február 18-tól vezeti a Vasast, és hatalmas lelkesedéssel és elhivatottsággal vág neki a munkának az együttes élén. Lengyel Szabolcs Micsi művészeti vezetőként kormányozza majd a Vasast, hiszen egy személyben koreográfus és tánctanár, végzett táncművész és néptáncpedagógus, a Magyar Táncművészeti Egyetemmel a háta mögött. Legfőbb mestere Novák Ferenc „Tata”, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus volt. Táncolt a Budapest Táncegyüttesben, a Honvéd Együttesben szólista-tánckarvezető volt, a Bányász Táncegyüttesben művészeti vezető, a Bihari János Együttesben tánckarvezető, több művészeti iskolában táncpedagógusként dolgozott és jelenleg is dolgozik. Jelentős szakmai karriert tudhat maga mögött, és még teli van energiával. A dunaújvárosi együttes számára sem ismeretlen a személye, hiszen készített koreográfiát, a Vajdaszentiványit és a Somogyországot. Munkáját eddig több szakmai díjjal és állami kitüntetéssel ismerték el.

Az elmúlt héten a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes fenntartója, a Munkásművelődési Központ igazgatója, Kováts Rózsa összehívta a Vasas csoportjait, és tájékoztatta a résztvevőket, hogy az együttes életében gyökeres változások történtek. Az egyik változás a vezető személyében történt a közelmúltban. A másik jelentős változás is összefügg az előzővel, az utánpótlás képzését is saját kezükbe veszik majd
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A másik jelentős változás is összefügg az előzővel. Violin Alapfokú Művészeti Iskolával minden évben szerződést kötöttek a Vasas utánpótlás-csoportjainak művészeti képzésére. Ez a szerződés május végén lejár, és Kováts Rózsa úgy döntött, hogy szeptembertől nem bízza meg a Violint, ezt a feladatot ugyancsak a Vasas művészeti vezetője fogja az őszi indulástól ellátni a maga köré gyűjtött szakmai csapattal, hiszen neki megvan az ehhez szükséges képzettsége, végzettsége, kompetenciái. A tájékoztatón az MMK igazgatója fenntartóként elmondta a szülőknek, milyen lehetőségek közül választhatnak a későbbiekben, ám előtte tisztázta, hogy az utazásokat, a táborokat, a ruhákat, a fellépések nevezési díjait a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Alapítvány, de legfőképpen a fenntartó támogatásával fedezték eddig is, és a művészeti iskolától kapták a bizonyítványukat. Szeptembertől lehetősége lesz mindenkinek eldönteni, hogyan folytatja tovább. Az egyik ilyen, hogy a gyermek csak a Vasas tagja szeretne lenni. Ennek annyi előnye lesz szeptembertől, hogy mivel az együttes hathatós támogatást kapott az önkormányzattól, illetve az alapítványtól, a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes táncosai a következő tanévben, mindössze havi 2000 forint tagdíjat fizetnek majd, rendelkezésükre áll a teljes kelléktáruk, a fellépéshez nélkülözhetetlen ruhákkal, csizmákkal, egyéb kellékekkel.

Az igazgató lehetséges megoldásnak tartja azt is, ha a gyermek a Vasas tagjaként táncol náluk, de tanításon kívüli művészeti oktatásra beiratkozik a Violin művészeti iskolába is és oda is jár. Természetesen az a lehetőség is fennáll, hogy a gyermek csak a Violinba iratkozik be és iskolarendszerű képzésben vesz részt. Annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy aki most a művészeti iskola mellett dönt, visszamehessen a Vasasba, minden kaput nyitva hagynak, nem zárja ki magát a Vasasból. Eddig nyáron nem volt próbájuk, idén minden héten egyszer lesz lehetőségük frissíteni a tudásukat az oktatók segítségével.

Dunaújváros önkormányzatának hathatós segítségével és a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Alapítvány támogatásával, valamint az MMK, mint fenntartó finanszírozásával a Vasasban táncolóknak lehetőségük lesz külföldre utazni, ottani fesztiválokon fellépni, belföldön a Pilisben, a Balatonon csapatépítő táborozásra és több minősítő versenyen, fesztiválon való részvételre. Az önkormányzati és alapítványi támogatásnak köszönhetően van két speciálisan kialakított, fűtött, balettszőnyeggel fedett, légcserélővel ellátott próbahelységük, külön fiú-lány öltözővel, tehát maximális technikai adottságokkal fogadják a Vasasban táncolni vágyókat. Kováts Rózsa elmondta, több tízmilliós értékű kelléktáruk van, ami biztosítja a fellépések színvonalas megvalósítását. Ezekből jövőre már többet terveznek, remélik, hogy az ideinél lényegesen több lehetőségük lesz erre. Az utánpótlás-csoportokat szeretnék gyermek fesztiválokra elküldeni, megmérettetni. Emellett rengeteg csapatépítő eseményük lesz, családi napot tartanak majd, és újra lesznek táncházi foglalkozások is. Ha a pandémia nem akadályozza meg, ismét lesz disznóvágás, és évzáró műsor. Jövőre jubilál az együttes, 70 éves lesz. A jubileumi évben egy nagy fotókiállítást terveznek az együttesről népviseletben készült fotókból több helyen és formában is. Természetesen készülnek egy jubileumi műsorral is, amiben a Vasas jelenlegi tagjai, valamint azok szerepelnek majd, akik a nagy együttesből vonultak vissza.

A szülőktől azt kérte, mindenki gondolja át, melyik megoldást szeretné, döntsön szíve szerint, és segítsen abban, hogy közösen egy összetartó, a táncot elsődleges értéknek tartó csapatot kovácsoljanak össze. A cél ugyanis az, hogy aki oda jár, az a Vasashoz akarjon tartozni, legyen „Vasas család”, azért járjon, mert néptáncolni szeret.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában